&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Fit Vakanties

Unieke collectie van honderden accordeons en harmonica's

door Melle van der Velde

MALDEN - Liefhebbers van de geschiedenis van de accordeon en harmonica kunnen in museum De Muse in Malden hun muzikale hart ophalen. In een historisch pand, daterend uit 1855 in het centrum van het dorp is namelijk het enige accordeon- en harmonica-museum ingericht. De collectie omvat 500 mondharmonica's en ruim 130 accordeons.

"In het museum geven we een overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling van tonginstrumenten, want dat zijn het. Bij beide instrumenten wordt het geluid voortgebracht door kleine metalen tongetjes, die door lucht in trilling worden gebracht", aldus Henk Kuik, eigenaar van De Muse.

Deze maand precies een jaar geleden opende hij de deuren van zijn museum. Kuik, accordeonstemmer, reparateur en muzikant van beroep, had de afgelopen jaren in zijn woning een dermate grote collectie instrumenten verzameld, dat de meubels als het ware de deur uit moesten. "Toen ik dit gebouw kon kopen, heb ik geen moment geaarzeld. Het pand herbergt naast het museum ook een café en een winkel annex accordeon-werkplaats."

Toots

Onder de mondharmonica's bevinden zich verschillende unieke exemplaren. "Zoals een van de lievelingsinstrumenten van Toots Tielemans, een exemplaar van het beroemde Hotcha Trio en een van Ronald Reagan, ook een fervent liefhebber. Bij de accordeons vindt men een aantal historische exemplaren, waaronder een Magic Organa van Hohner uit 1920, een Symphonetta, een Tanzbär, alsmede een aantal bijzondere accordeons uit de voormalige Oostbloklanden. Onze collectie Hohner-instrumenten is groter dan de verzameling, die het Hohner-museum zelf heeft", vertelt Kuik trots.

Henk Kuik met een van zijn museumstukken. (Eigen foto)

Tijdens de dagelijks rondleidingen in het museum geeft hij ook een aantal demonstraties op verschillende instrumenten. En bezoekers bij wie de muzikale vingers bij het zien van zoveel juweeltjes beginnen te jeuken, mogen ook best even een deuntje laten horen. De accordeon beleeft momenteel een grote opleving volgens Kuik. Het instrument dat vroeger ook wel 'de piano der armen' of 'trekzak' werd genoemd, staat weer sterk in de belangstelling.

Herontdekt

"Dat komt omdat men herontdekt heeft dat het instrument zich bijzonder goed leent voor vrijwel elke vorm van muziek." Het museum wil daar nog een steentje bijdragen. In het café waar echtgenote Trix de scepter zwaait, wordt elke eerste woensdagavond van de maand een liederenhappening georganiseerd die begeleid wordt door accordeon, gitaar en piano.

"Daarnaast zijn er elke eerste en derde zondag van de maand kleinkunstconcerten", aldus Trix. De naam De Muse is een romantisch detail. "Trix en ik hebben elkaar tijdens een accordeonfestival in Antwerpen leren kennen in een gelijknamig café", aldus Henk.

Museum De Muse (Kerkplein 12 Malden) is geopend van woensdag t/m zondag van 11.00-17.30 uur. Volwassenen ƒ6, kinderen tot 6 jaar gratis en van 6 tot 12 ƒ3,50. Info: 024-3584196.

Publicatiedatum = 1 mei 1999