&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Nederland krijgt reisclub van 'bunkerfreaks

'Eerste trip gaat naar de Ostwall in Polen

door HENK DE KONING

AMSTERDAM - Nederland heeft er nieuw soort toeristen bij: bunkerfreaks. Nederland telt er daarvan volgens ingewijden enkele honderden. Bunkerfreaks raken opgewonden raken van bunkers, ondergrondse vestingwerken en andere fortificaties. Met name verdedigingswerken uit de periode van 1850 tot heden. Want ook fortificaties uit de tijd van de zogeheten Koude oorlog kunnen bunkerfreaks bekoren.

Officieel bestaat er nog geen aparte club van bunker-liefhebbers, maar binnenkort gaat daar verandering in komen. Vandaag al vertrekken in groepsverband circa 100 Nederlanders naar Duitsland en Polen om onder leiding van experts bunkers, onderaardse militaire gangen en andere fortificaties uit de recente oorlogs-geschiedenis te gaan bekijken.

"Eigenlijk moet deze eerste gezamenlijke trip worden gezien als het startsein voor de oprichting van een internationale club van bunker-toeristen", vertelt de organisator van de reis, A.G. Went uit Amstelveen. "Zodra we terug zijn nemen we het besluit voor de feitelijke oprichting van een Bunkerclub of een Bunkerstichting. De interesse hiervoor is groot. In binnen en buitenland. Met name veel Amerikanen lopen helemaal warm voor ons plan."

De kazemat op de dijk in St. Agatha bij Cuijk op weg naar het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon. De complete verhuizing van de 110 ton wegende bunker was voorbereid door medewerkers van het Genie-Opleidingscentrum uit Vught. De onderaardse bomvrije bunker moest verdwijnen i.v.m. dijkverbetering.

Dit keer worden bunkers in Berlijn, de Ostwall in Polen en forten in de rotsen van Mittelbrau Dora, bij Neustadt in Türingen, bekeken. Met een studiedag in Vlissingen hebben de 100 bunkerfreaks die vandaag vertrekken zich terdege op hun eerste gezamenlijke reis voorbereid. Militaire gidsen leiden de Nederlanders rond in de kilometers lange gangen van de Ostwall.

Geestelijk vader van de eerste Nederlandse Bunker-reisclub is René Roede uit Nieuw Weerdinge. Zestien jaar lang handelde hij in autobanden. Het in kaart brengen van bunkers in heel Europa was zijn hobby. Voor de plakboeken die hij hierover samenstelde bestond echter zo'n overweldigende belangstelling, dat hij er zijn beroep van maakte. Dat resulteerde in 'Fortress Books',- René's eigen uitgeverij, gespecialiseerd in boeken over fortificaties.

Hij schat dat ons land nog circa 3000 bunkers telt ,,Echter, zeventig procent hiervan is afgebroken of onder het zand geschoffeld. Gelukkig worden tegenwoordig veel bunkers door de overheid weer uitgegraven en zelfs tot monument verklaard. Nog onlangs gebeurde dat met enkele bunkers in Den Haag. Zeeland kent zelfs een speciale bunker fiets-en wandelroute, waarbij men langs een groot aantal bunkers om te bezichtigen komt."

Bunkers worden steeds vaker interessant gevonden en worden om die reden nu zelfs beschermd. Sommige bunkers zijn zelfs al tot monument verklaard. Hier wordt de kazemat van St. Agatha bij Cuijk overgebracht naar het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon.

Publicatiedatum = 8 augustus 1998