Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 10 maart 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

Arnhem gaat ondergronds

door Thijs Jansen

ARNHEM - Eeuwenoude kelders onder de Rijnstraat in het hartje van Arnhem krijgen een grote opknapbeurt en worden met behulp van een tunnel met elkaar verbonden. Toerisme, cultuur, winkelen, kunst en uitgaansleven gaan - als alles klaar is - ondergronds.

Arnhem gaat ondergronds

De Rijnstraat is op het eerste gezicht gewoon een winkelstraat, zoals er zoveel in ons land zijn. Maar ín of - beter gezegd - ónder de Rijnstraat is het een drukte van belang. Er wordt getimmerd, gemetseld en gegraven. Zo nu en dan vinden werkzaamheden noodgedwongen boven de grond plaats, maar overlast wordt zoveel mogelijk voorkomen.

Onder de grond is een aanzienlijk stukje Middeleeuwen bewaard gebleven. Het zijn de onder de bebouwing gelegen honderden jaren oude kelders met tongewelven, kaarsnissen en opgangen naar de straat.

De 39 kelders in ondergronds Arnhem dateren uit de veertiende en de vijftiende eeuw. Onder andere de Hertog van Gelre koesterde er zijn wijnvoorraad. Ze worden, afhankelijk van de situatie, op diverse manieren met elkaar verbonden. Zo ontstaan er clusters waarvan het gebruik aanzienlijk van elkaar kan verschillen.

In het ene deel kan bijvoorbeeld het accent liggen op winkelen terwijl ergens anders het culturele of het horecagebruik voorop staat. In totaal komt er tweeduizend vierkante meter ruimte ondergronds beschikbaar.

Er zijn vanaf de straat voorlopig vier toegangen gemaakt: Oude Oeverstraat 3-4, Oude Oeverstraat 12 (achterkant St. Petersgasthuis), Drieharingenplaats en Rijnstraat 6-7. De noord- en de zuidzijde van de Rijnstraat worden met elkaar verbonden door een ondergrondse tunnel.

Ondergronds Arnhem moet een plaats worden waar mensen uit verschillende milieus, culturen en leeftijdsgroepen elkaar kunnen ontmoeten, een plaats ook die een internationale uitstraling heeft. Wie nu al van de sfeer van zo'n kelder wil proeven, kan terecht in 'Bistro in den Vollen Pot' aan de Varkensstraat 48a

De eerste plannen om 'iets' met de kelders te gaan doen, werden vijf jaar geleden geopperd. Daarna hebben gemeente als initiatiefnemer en gaandeweg vele anderen het idee zover uitgewerkt dat Arnhem zich inmiddels in het project heeft ingegraven. Gehoopt wordt dat het geheel nog dit najaar wordt opgeleverd.

Vijfde winkelstad

Arnhem is de vijfde winkelstad van ons land. In het centrum gaan 'kopen en kijken' hand-in-hand. Ook worden er dit jaar verschillende evenementen gehouden op het gebied van sport, muziek, kunst en cultuur. Sommige evenementen genieten zelfs landelijke bekendheid, zoals het Internationaal Korenfestival in juni. Dit festival wordt gehouden in Musis Sacrum, de muziektempel in de binnenstad van Arnhem. Voor de Sonsbeek Beeldententoonstelling (juni tot en met september) wordt eveneens veel belangstelling verwacht.

De 73 meter hoge Grote of Eusebiuskerk torent ver boven de stad uit. Met een glazen panoramalift kunnen bezoekers naar de top van het Godshuis om te genieten van een schitterend uitzicht over Arnhem en omgeving. Wie omlaag kijkt, heeft direct een goede indruk van het grote, groene hart van Arnhem. De bezoeker ziet dicht tegen de binnenstad aan de monumentale stadsparken Sonsbeek en Zypendaal liggen. Ook is de Rijn goed te zien en de bruggen die in 1944 tijdens de Slag om Arnhem centraal stonden.

In het Nederlands Openluchtmuseum herleven van 1 april tot 28 oktober oude Hollandse tijden. In Burgers' Zoo kan een reis om de wereld worden gemaakt in één dag! De bezoeker wandelt door een heus tropisch regenwoud, een echte woestijn met ratelslangen en andere dieren, een enorm tropisch aquarium met prachtige koralen en een savanne. Minder gunstig weer speelt in Burgers' Zoo geen rol, want een groot deel van de dierentuin is overdekt. Een andere trekker van formaat is het fameuze Kröller-Müller Museum in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Daarnaast kan men in de regio Arnhem uitstekend uit de voeten om te recreëren.

Inlichtingen VVV Arnhem, telefoon 0900 2024075, internet: www.vvvarnhem.nl

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.