&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Iedere provincie heeft zijn eigen
programma in de Week van het Landschap

Senioren en gehandicapten
'Natuurlijk welkom'

door Nico van der Zwet Slotenmaker

EERNEWOUDE - Een excursie met rolstoelers door een moerasgebied is nog een beetje moeilijk, maar dat de minder mobiele medemens ook het recht heeft om van de natuur te genieten staat voor de Unie van Provinciale Landschappen als een meerpaal boven water.

In de Week van het Landschap, die morgen begint, is dit keer dan ook een apart plaatsje ingeruimd voor de senioren en mensen met een functiebeperking. Zo zijn er bijvoorbeeld blinden- en dovenwandelingen, activiteiten voor geestelijk gehandicapten en is op veel plaatsen sprake van aanpassingen voor mensen die niet meer ter been zijn. En dat alles onder de noemer 'Natuurlijk welkom.'

In Eernewoude is in het natuurgebied 'De Alde Feanen' van It Fryske Gea (Fries Landschap) al zoveel mogelijk rekening gehouden met bezoekers die het een beetje kalm aan moeten doen. En er is inderdaad een pad dat ook per rolstoel kan worden genomen.

Een buitenlandse bezoekster bewondert de door kinderen gemaakte wegwijzers, die maar binnen worden geëxposeerd omdat ze buiten door weersomstandigheden aangetast zouden worden.

In het bezoekerscentrum is alleen de diapresentatie naar beneden gehaald om de niet-trap-klimmers van dienst te zijn, al is er zonder die plaatjes ook nog genoeg te zien. Er is een computer die veel raadselen van de natuur voor u kan ontsluieren en het is vooral de schooljeugd die er hevig gebruik van maakt.

Gemeld wordt ook dat over enige tijd zal worden gepoogd de visotter in het moerassige gebied van De Alde Feanen terug te brengen. De toestand van het water is dermate verbeterd dat er een redelijke kans van slagen lijkt. Het opgehangen bord: 'Als visotter vrees ik 't water doorgaans niet, maar 't Friese nat is een en al verdriet' kan dan ook op de brandstapel.

In Eernewoude valt er ook veel en lang te wandelen. Dit pad is trouwens ook geschikt voor rolstoelers.

Het idee om kinderen op hun eigen manier wegwijzers voor het gebied te laten vervaardigen is in zoverre geslaagd dat er tientallen prachtige werkstukken binnenkwamen. Te mooi eigenlijk om ze door de weergoden te laten teisteren. Daarom staan ze dan ook binnen op een rijtje, een niet-gewilde expositie die wellicht daardoor juist de goede kleur heeft.

Maar het doel blijft toch erop uit te gaan en voor lieden die het drassige landschap hebben onderschat zijn er laarzen te huur. Ook veldkijkers kunnen tegen een kleine vergoeding een paar uurtjes worden geleend. Er is een vogelhut die eveneens voor rolstoelgebruikers geschikt is gemaakt.

Komende week zijn er gecombineerde wandel-, vaar- en kanotochten. Alleen dient u zich daar eerst voor aan te melden op telef. 0512-381448.

Datzelfde geldt voor toch met de Blaustirns, de excursieboot op zonne-energie van It Fryske Gea. Dat schip is vrijwel het gehele jaar in bedrijf en ik mag dus best een stukje meevaren. De schipper vertelt me dat zijn vaartuig niet per se zon nodig heeft om voort te kunnen glijden.

Licht is eigenlijk genoeg en via zijn instrumenten toont hij hoeveel energie er binnenstroomt en hoeveel er wordt gebruikt. Er blijft altijd over en als het schip voor de wal ligt wordt er dan ook een kabeltje uitgerold. Niet om bij te tanken, maar om energie aan land te brengen. Het varen met dit soort schepen is nog een soort experiment, dat echter iedere dag verder wordt ontwikkeld en dat natuurlijk helemaal past in de steeds strengere milieuwetgeving. Wat zal het straks stil worden op het water.

Waar het in het najaar overigens rustig genoeg is. Late vakantiegangers zitten rustig voor hun tentje of proberen een visje te verschalken. Gevaren wordt er weinig. We zijn met de Blaustirns zo'n beetje alleen op het water en dat is een prima ervaring. Overigens kunnen op iedere tocht ook hier een paar rolstoelers mee.

De Week van het Landschap mag dan eindelijk pas morgen beginnen, vandaag zijn in de meeste provincies de zaken al op orde. Het 'Natuurlijk welkom' staat op ieders deur. Ook in bijvoorbeeld het landgoed De Delle in Epe. Het terrein en De Werkschuur zijn geschikt en toegankelijk voor iedereen en er zijn speciale voorzieningen voor ouderen en gehandicapten.

De Blaustirns op het water bij Eernewoude. Een prachtig en uiterst milieuvriendelijk tochtje.
Foto's: Joop Fenstra.

Er staan wandel- en fietstochten, excursies, exposities, lezingen, kinderactiviteiten, theater en muziek op het programma. Het boekje met alle gegevens is voorzien van extra grote letters, zodat ook slechtzienden er wat aan hebben, wat maar weer bewijst dat aan alles is gedacht. In dit en het volgende weekeinde zijn de activiteiten en openingen doorgaans van 10 tot 17 uur. Maandag t/m vrijdag van 13 tot 16 uur.

Iedere provincie heeft uiteraard zijn eigen programma ingevuld, dat zich speciaal op een plaats in die provincie richt. Landelijk concentreren de activiteiten zich op tel.nr. 020-6776840. Daar kunt u een gratis folder aanvragen. Ook kunt u daar de telefoonnummers bekomen van de provincie die u in de actieweek wilt bezoeken.

U bent natuurlijk welkom.

Publicatiedatum = 19 september 1998