&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Een leerzame vakantie op waddeneiland

door Albert van Keimpema

AMELAND - Recreëren in de natuur, maar er tegelijkertijd wat van opsteken. Dat is de achtergrond van de bijzondere samenwerking tussen de nieuwe NJHC-jeugdherberg 'Waddencentrum Ameland' en de Waddenvereniging. Een prachtige combinatie van avontuur en educatie die heel leerzaam is, waardoor je ook meer van het natuurschoon kunt genieten en er zorgvuldiger mee om gaat.

Twee jaar geleden brandde de Amelander jeugdherberg 'De Kleine Grie' aan de voet van de vuurtoren op de uiterste westpunt van het eiland af. Vorig jaar werd met de nieuwbouw gestart. En nu staat er een schitterende herberg, gelegen in een duinpan aan de rand van het Hollumerbos en vlak bij zee. Er zijn vier gebouwen verrezen: een hoofdgebouw met receptie, restaurant, bar en terras op het zuiden en drie even grote onderkomens met in totaal 144 bedden (elk 48) in twee-, vier- en zes-persoons kamers.

De herberg is gebouwd in een passende Scandinavische houtbouwstijl. Rond de gebouwen liggen grote sport- en recreatievelden. Gasten hoeven zich er geen moment te vervelen, maar het unieke is dat hun vakantie met de educatieprogramma's van de Waddenvereniging een extra dimensie krijgt.

De Waddenvereniging heeft voor groepen, gezinnen en leerlingen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs tien modules ontwikkeld. Die dragen opvallende namen als 'Slag om Ameland', 'Friemelbeestjesland', 'Kijk met andere Ogen', 'Code 3 keer S', 'Ridders van het Wad', 'Als het duister valt', 'Tour d'Ameland', 'Wadd'n vragen', 'Assepoester, Tante Lena en de wetenschap' en 'Hemeltje Lief'.

Deelnemers leren door middel van opdrachten, informatie, trips en gidsen het eiland en het wad kennen. Dat gebeurt op een hele uitdagende, prikkelende en speelse manier.

Zorg voor het milieu kan niet zonder kennis van de omgeving waarin je leeft en recreëert, vindt dr. Maria van Leeuwe, de secretaris van de Waddenvereniging. En zonder bescherming wordt het milieu gemakkelijk bedreigd. Zo was in 1965 het 'Dammenplan Ameland' (het inpolderen van het stuk wad tussen Ameland en het vasteland met over de dijken twee snelwegen) de aanleiding tot de oprichting van de Waddenvereniging. Het eerste grote succes van de club was het niet door gaan van dit gewraakte plan.

"Het Waddengebied is alleen goed te beschermen wanneer bewoners, bezoekers en gebruikers beseffen welke waarde dit natuurgebied voor hen heeft. Daarom steekt de Waddenvereniging sedert de oprichting veel energie en middelen in voorlichting en educatie. En deze vorm met Waddencentrum Ameland is wel het ultieme voorbeeld", aldus Maria van Leeuwe.

Publicatiedatum = 28 maart 1998