&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Elvis-museum in Friese boerderij

door Bart Olmer

MOLKWERUM - Niemand vermoedt het, als je er langs fietst, maar vlakbij het Friese gehucht Molkwerum aan het IJsselmeer staat sinds kort het allereerste Nederlandse Elvis Presley-museum.

In boerderij 'De Marpleats', midden tussen de onafzienbare landerijen, zijn authentieke kledingstukken en zelfs een gesigneerde gitaar van de 'King' zorgvuldig, als waren het relikwieën, neergevleid in vitrinekasten. De 'koning van de rock and roll' wordt aanbeden in een boerderij, waar ooit de koeien op stal stonden.

Museumeigenaresse Joke van Gent Elvis-aanbidster vanaf de dag dat ze de 'King' op de radio voor het eerst hoorde als meisje heeft het museum samengesteld uit haar eigen unieke collectie.

"Niemand verwacht dit, als ze binnenkomen", zegt Joke. "Maar ze vinden het allemaal schitterend." Het Elvismuseum is ondergebracht in de antiekhandel waar ze met haar man Joan originele, Amerikaanse jukeboxen, popcornmachines en benzinepompjes verkoopt.

Topstukken uit de Elviscollectie zijn een van Elvis' akoestische gitaren, waarop hij zijn handtekening krabbelde. Daarnaast een kledingset. Op de kledinglabels staat 'Custom made, Memphis, Tenessee'. Geen Elvis-fan, die hiervan niet eventjes duizelig wordt, aldus Joke.

Joke tussen de door haar tentoongestelde Elvis Presley-spulletjes.

Foto: Joop Fenstra

De gitaar en de kleding komen uit Elvis' Duitse periode, toen hij twee jaar voor zijn nummer opkwam in het Amerikaanse leger, gestationeerd bij de Oosterburen. "Dit was zijn privé-kleding, niet zijn optreedkostuum, want de Amerikaanse autoriteiten verboden shows in Duitsland."

Dat 'The King' in Duitsland desondanks werd belaagd door fans, blijkt uit gesigneerde ansichtkaarten. "In Bad Neuheim, waar hij was gelegerd, stonden elke dag hordes fans. Deze kaarten werden uitgedeeld, persoonlijk door hem ondertekend." Het museum telt te veel Elvis-items, om allemaal te noemen.

De boerderij met het Elvismuseum, de enorme collectie Wurlitzers (schrik niet van de prijzen van duizend tot veertigduizend gulden), prachtig antiek en letterlijk duizenden 45- en 78-toerenplaatjes staat midden in een fietsroute langs boerderijen rondom de IJsselmeerdorpen Koudum, Molkwerum en Warns.

De fietsroute gaat langs boerderijen, die op de daken elk een regel van een Fries gedicht dragen. Gekleurde dakpannen vormen de woorden, die aaneengelezen een prozaïsch gedicht vormen 'tussen hemel en aarde', zoals het kunstproject heet.

Elvismuseum 'De Marpleats',
Noordermar 16, Molkwerum, tel. 0541-681321.

Publicatiedatum = 2 september 2000