Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 21 april 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

Rouwstoet als attractie

door Henk Kruit

LELYSTAD - Een staatsiekoets uit 1905 in witte uitvoering met een span van acht paarden, zoals bij de uitvaart van Koningin Wilhelmina in 1962 te Delft, maakt deel uit van de indrukwekkende historische rouwstoet die deze zomer, op vrijdag 3 augustus a.s. door de straten trekt van Lelystad.

'De laatste gang' wordt tot leven gebracht in een stoet van authentieke rouwkoetsen, bloemenwagens en rouwberliners uit o.a. Duitsland, België en Nederland. De opzet van het evenement kan voor Nederland uniek genoemd worden.

"Dood en leven zijn van alle tijden, maar de wijze waarop wij in ons land met de dood omgaan is sterk aan verandering onderhevig", zegt William van der Meulen van de Stichting Evenementen Coördinatie, die in samenwerking met NUVA uitvaartverzorging de historische rouwstoet de cultuurhistorie rond begraven presenteert.

In de ruim een kilometer lange stoet is te zien hoe welgestelden naar hun laatste rustplaats werden gebracht met staatsiekoets, volgrijtuigen en bloemenwagen. Uiterst zeldzaam is de 'fourgeon funebre'; een vrachtkoets om meerdere lijkkisten van huis te halen. Aandacht is er ook voor het gemotoriseerde uitvaartvervoer, waaronder een volledig gerestaureerde antieke A-Ford uit 1927 die destijds in Frankfurt werd gebouwd als lijkauto. Een Oldsmobile uit 1956 en een witte Cadillac uit 1970 laten zien hoe de ontwikkeling van de lijkauto is gegaan.

Als volstrekte tegenhanger van de rouwkoetsen voor de rijken, is er een sobere boerenbegrafenis, schrijden er dragers met een draagbaar 'van de armen' en is een middeleeuwse pestbegrafenis te zien met een zogenaamde Brabantse Hoog Kar met bossen gebonden stro. De historische rouwstoet is gratis te aanschouwen.

Index-Reiswereld
 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.