&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

Vandaag groots molenfeest in Drenthe

Van onze redactie Reiskrant

ZUIDLAREN - De liefhebbers van Hollandse molens - er zijn er nog ruim 700 actief in Nederland - kunnen hun hart ophalen in Drenthe waar vandaag voor de 15e keer in successie de provinciale molendag wordt gehouden. In de meeste gevallen heeft het publiek vandaag vrij entree in de Drentse molens, in sommige gevallen wordt slechts de halve entreeprijs gevraagd teneinde elkeen de kans te geven dit stukje historisch Hollands maalwerk van nabij te bekijken.

"De Wachter" in Zuidlaren wacht op u.
EIGEN FOTO

Molens vormen nog altijd een karakteristiek beeld in het Hollandse landschap, maar nog niet eens zo heel lang geleden waren het ook belangrijke steunpilaren van onze economie. De molens, aangedreven door de wind, maalden het graan, verwerkten cacao, verf, hout, krijt, pelden gort, zaagden hout en maakten papier. En zonder poldermolens had de lage helft van ons land niet eens kunnen bestaan. De oudste gegevens over poldermolens dateren zelfs uit de eerste helft van de 14de eeuw. Na 1450 komen ze in grote delen van Zuid Holland voor.

Door de moderne techniek overvleugeld raakten tal van Nederlandse windmolens in verval. Een eeuw geleden telde ons land in totaal nog zo'n 11.000 molens, maar omstreeks 1900 was dit al teruggelopen tot 2.500. Dank zij de inzet van vrijwilligers en de organisatie de Vereniging 'De Hollandsche Molen' konden toch nog tal van historische molens van de totale ondergang worden gered en zelfs in oude luister worden hersteld.

"Molens bekijken is boeiend", vertelt Jan Harskamp van de stichting 'Vrienden van de Ruiner Molen'. "Wat je ziet is een stuk bijzondere techniek waarmee onze voorouders werkten en tevens wat er in 1300 jaar aan Nederlandse molens tot stand is gebracht."

De Ruiner molen "De Zaandplatte werd in 1996 schitterend gerestaureerd. De molen stamt uit de 17de eeuw en heeft tot ongeveer 1962 in het plaatsje Echten gestaan. Daar heeft hij nog gemalen tot 1947. Met de verkoop van zelfgemalen meel, kleurplaten, ansichten, tweedehands boeken en mosterd kan de molens financieel in stand worden gehouden.

Ook de beroemde molen "De Wachter" in Zuidlaren neemt vanzelfsprekend deel aan de Drentse molendag."De Wachter" is wat men tegenwoordig noemt "multifunctioneel" en omvat een korenmaalderij, een olieslagerij, 4 stoommachines, een ambachtelijke bakkerij, een bakkerswinkeltje (anno 1900) een specerijenmaalderij, een kruidenierswinkeltje, een molenaarswerkplaats en een smederij. In een gezellige omgeving worden consumpties en pannenkoeken (van korenmeel) geserveerd. De Wachter is geopend van 10.00 uur 16.00 uur.

De vereniging 'De Hollandsche Molen' bereidt momenteel een bijzonder project voor in de vorm van een "Molen-milennium". Een feest van molens in heel het land die met draaiende wieken, bedekt met briefjes, de nieuwe eeuw ingaan. Die briefjes zijn afkomstig van Nederlanders, vooral kinderen, die hierop hun grootste wens voor de nieuwe eeuw kenbaar hebben gemaakt," vertelt Leo Endedijk van de vereniging.

Publicatiedatum = 28 augustus 1999