&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Fit Vakanties

'Paardenstoelen' voor ruiters in Drenthe

DWINGELOO - Ruiters die Drenthe te paard willen verkennen, hebben er bij het uitstippelen van hun route binnenkort handige wegwijzers bij. De ruiterpaden in de Drentse bossen worden namelijk verfraaid met zogeheten 'paardenstoelen'. Nee, dat zijn geen zitplaatsen waar paarden kunnen uitrusten maar deze naam heeft de Provinciale VVV in Assen gegeven aan de gloednieuwe wegwijzers voor ruiters.

De 'paardenstoel' is een voor de ruitersport aangepaste paddenstoel, waarop de route kan worden afgelezen.

Foto: Bert Wieringa

Hebben fietsers al jaren hun ANWB-paddestoelen waar precies op valt te zien waar de weg naar toe gaat, voor ruiterpaden was eigenlijk nog niets. Daar is met de komst van de paardenstoel verandering in gekomen.

De stoelen komen op 'kruispunten' van ruiterwegen te staan. Het verschil met de fietspaddestoelen is dat de paardenstoelen niet gebruikt kunnen worden zonder landkaarten. "We hebben losse kaarten beschikbaar die de ruiters om hun nek kunnen hangen. De nummers op de paardenstoelen verwijzen naar de cijfers op het kaartje in de routegids. Door nummers te combineren kan men zelf een route maken", aldus Truus Konijn van de provinciale VVV Drenthe die de paardenstoelen in samenwerking met Staatsbosbeheer, het recreatieschap Drenthe en het Hippisch Innovatie Platform ontwikkelde.

Routegids

In de routegids zitten dertig geplastificeerde kaarten die samen de totale paardenroutestructuur in Drenthe vormen. Voor ruiters die geen zin hebben om zelf een route uit te stippelen zitten er in de gids 11 bewegwijzerde dagtochten door de bossen van Staatsbosbeheer.

De Paardenstoelen hebben de vorm van een hoefijzer. "Omdat de ruiters zittend op hun paard van grote hoogte de teksten moeten kunnen lezen, zijn de letters groot en duidelijk vermeld. Het tekstbord is horizontaal op de paal geplaatst zodat de paardrijders er van bovenaf precies op kunnen kijken", aldus Konijn.

Het is de bedoeling dat er in heel Drenthe 400 paardenstoelen 'uit de grond zullen schieten'. In mei moet het land van Bartje helemaal zijn voorzien van de bijzondere hulpmiddelen.

Publicatiedatum = 17 april 1999