&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Zeker 2000 paarden in Zuidlaren

door HARRY MULLER

ZUIDLAREN - In Zuidlaren wordt volgende week dinsdag (20 oktober) voor de 798e keer de grootste paardenmarkt van Europa gehouden. Meer dan tweeduizend paarden zullen in de straten van dit Drentse dorp verhandeld worden, maar ook verwacht men nog eens ruim duizend runderen.

Rond de markt worden allerlei festiviteiten als een kermis georganiseerd en ook zo'n 400 marktkooplieden proberen hun waren aan de man te brengen. De meeste mensen nemen dan een Zuidlaarder bol mee naar huis, een soort krentenbrood.

Er komen zoveel bezoekers naar de paardenmarkt, dat het centrum van het dorp alleen voor voetgangers toegankelijk is.

Men verwacht ongeveer 150.000 bezoekers. Daar zijn veel handelaren uit het buitenland bij, zoals uit Duitsland, Oostenrijk en Italië. Zij kunnen zich al in het dorp vermaken tijdens de nacht voorafgaand aan de markt, waar in alle horeca-bedrijven gefeest wordt tot 's morgens zes uur. Dan wordt officieel de paardenmarkt geopend.

De VVV van Zuidlaren (telefoon 050-4092333) heeft wandel- en fietsroutes beschikbaar. Er is bijvoorbeeld een wandeling langs de monumenten in het dorp uitgezet, waarbij men langs de vroegere havesathe Laarwoud komt (nu het gemeentehuis), de Hervormde Kerk uit de twaalfde eeuw, een boerderijtje uit de negentiende eeuw, de molen en het sanatorium.

Publicatiedatum = 17 oktober 1998