&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Bunkers als publiekstrekkers

door THIJS JANSEN

NIEUW-WEERDINGE - Afschrikwekkend wapentuig uit de Tweede Wereldoorlog is nu een grote publiekstrekker. Er worden zelfs reizen naar interessante vestigingen gemaakt. Daarvoor is onlangs de Stichting Militair Erfgoed opgericht.

De stichting wil onder meer de belangstelling voor en de studie van vesting- en militaire bunkerwerken bevorderen. De initiatiefnemers hopen de belangstelling voor fortificaties te kunnen bundelen en willen zich met name inzetten voor behoud van vestingwerken en bunkercomplexen van na 1850.

Langs de Noorse kust zijn nog tal van kanonnen, zoals hier op de foto te zien. Ook wordt er nog wel eens mee geschoten.
(eigen foto)

Voor de bunkers en de vestingen van voor die tijd is bestaat er al een organisatie. "Bovendien kwam rond 1850 het beton als bouwmateriaal in gebruik," zegt bestuurslid René Roede uit het Drentse Nieuw-Weerdinge. In het dagelijks leven is hij uitgever van onder meer boeken over bunkers.

Reizen

In het weekeinde van 14 op 15 november wordt een oprichtingsreis gemaakt naar de Westwall bij het Duitse Saarbrücken. Volgend jaar staan er Bunkerreizen op het programma naar onder meer de Ostwall in het westen van Polen, naar de reuzenbunker Valentin bij Bremen en naar Noorwegen.

De wieltjes tegen de wand in deze bunker worden gebruikt om de kanonnen te richten. (eigen foto)

Een reis naar Albanië, waar zich bunkers en een onderzeebootbasis uit de Tweede Wereldoorlog bevinden, is voorlopig vanwege de situatie in dat land op de lange baan geschoven. Maar een bezoek aan Bremen is volgens Rene' Roede zeker de moeite waard. De bunker daar voor onderzeeboten is 426 meter lang, 97 breed en 32 hoog. Met de bouw daarvan is in 1943 begonnen.

Het bijzondere van de reizen van de stichting is volgens René Roede dat deelnemers op plaatsen komen die normaal voor het publiek zijn gesloten. Inlichtingen: 0591-521789.

Publicatiedatum = 17 oktober 1998