&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Museum vol werk van vervalsers

VLEDDER -Drenthe heeft er sinds kort een opmerkelijk museum bij. Begin deze maand opende het Museum voor de Valse Kunst haar deuren in het oude monumentale gemeentehuis van Vledder. De voormalige docenten en bewoners van het stadhuis, Henk Plenter en Erna Jansen, hebben zich maandenlang in het zweet gewerkt om 'la musee des faux arts' uit de grond te stampen, maar het is er nu eindelijk.

Museum-directeur Henk Plenter tussen de valse kunstwerken.
Foto: Bert Wieringa

Werken van bekende vervalsers als Han van Meegeren die ooit een nepper van de 'Emmausgangers' aan de Duitsers verkocht, zijn te zien op de eerste etage van het gemeentehuis. Het overbekende eigen schilderij Van Meegeren met daarop twee hertjes is tot in den treuren nagemaakt door vervalsers. Net zoals het huilende zigeunerjongetje zijn de herten in menig huiskamer te vinden. "In het geval van de hertjes is de vervalser zelf weer vervalst," zegt Henk Plenter die helemaal in zijn sas is met het museum.

Beelden

In het valse kunstmuseum hangen werken met de signatuur van onder meer Mondriaan, Toorop, Picasso, Dali, Karel Appel, James Ensor en Matisse. Ook zijn er kopieën van beelden van bijvoorbeeld Frederic Remington en Rodin te bewonderen. "Vooral 'De Denker' van Rodin is erg vaak vervalst. Zelfs in het museum of Modern Art in New York staat een kopie.

Het is trouwens ook erg moeilijk om te bepalen wat vals is en wat niet. Een officiële vergroting of verkleining is geen vervalsing. Wat een vervalsing is? Pas als je iemand erop kunt betrappen dat hij de handtekening van een ander en dus niet van zichzelf onder het kunstwerk zet. Dan is het nep", legt Plenter uit.

Het duo heeft in de loop der tijd allerlei kunstwerken bij elkaar gesprokkeld die ze graag aan anderen willen laten zien. De musea zijn iedere dag behalve op dinsdag geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Bewoners van Hoog- en Laaghalen. Zevenaar, De Bilt, Bilthoven en Vledder mogen voor de helft van de prijs naar binnen. "Dat zijn de plaatsen waar we gewoond hebben." Telefoonnummer: (0521) 383352.

Publicatiedatum = 1 augustus 1998