&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Aangepaste speeltuin voor gehandicapte
kinderen in Noorder Dierenpark

EMMEN - Het Noorder Dierenpark in Emmen krijgt een speciale speeltuin voor gehandicapte kinderen. Jaarlijks bezoeken zo'n 11.000 kinderen de dierentuin. "Wij willen lichamelijk, verstandelijk en visueel gehandicapte bezoekertjes de kans geven om net zoals andere 'normale' jeugd te kunnen spelen. Er komen speciaal aangepaste toestellen in de nieuwe gehandicaptenhoek", zegt woordvoerder Hans Poll.

De speeltuin zal vlakbij de ingang naast het Afrikahuis verrij zen. In het voorjaar van 1999 moet het 5 tot 7 ton kostende project klaar zijn.

De dierentuin kwam op het idee van de aangepaste speelplaats toen ze een brief ontving van een bezoekster. Poll: "Onze huidige speeltuin vond zij niet geschikt voor gehandicapten. Wij hebben vervolgens allerlei ideeën bedacht en een ontwerp gemaakt. Zo komt er waarschijnlijk een speciale draaimolen voor invaliden, een dierenblokkenspel, een trillende trap, lachspiegels en een soort klimrek waarbij kinderen in een rolstoel hangend aan hun armen worden voortgetrokken. Voor blinden en slechtzienden denken we aan bepaalde voorwerpen waar ze aan kunnen voelen of aaien. Alle speelrekken zullen vanzelfsprekend optimaal beveiligd worden."

In het nieuwe speelgedeelte zullen gehandicapten straks op eigen houtje kunnen spelen. "Bij onze grote speeltuin staan of zitten ze dikwijls met grote ogen te kijken naar de capriolen van andere scholiertjes. Zelf zijn ze niet in staat om te klauteren en te klimmen. Dat willen we erg graag veranderen met de speciale speeltuin. Op die manier kunnen ook deze kinderen meedoen aan het avontuur van het leven."

Publicatiedatum = 1 augustus 1998