&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Nieuwe fietsgids bewijst:

Drenthe nog mooier dan gedacht

door THIJS JANSEN

ASSEN-RODEN - Ons land is mooi. Vooral in het noorden valt er nog enorm veel te genieten van natuur, rust en ruimte. Zo maakt het noordoosten van ons land steeds meer naam als de 'Tuin van Nederland'. In het weekeinde van 13 en 14 juni krijgen bezoekers een kans de mooiste plekjes nader te leren kennen.

Drenthe maakt zich op voor het nieuwe fietsseizoen.

Boswachters en gidsen van het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Het Drentse Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben dan onder met motto 'Natuurweekend' allerlei boeiende natuuractiviteiten voor hun bezoekers in petto.

Zo liggen in de drie noordelijke provincies vele grote en kleine natuurgebieden die uniek zijn voor ons land. Van beekdalen en kwelders tot stuifzand en heide. Van meren en poelen tot bossen en weiden.

Deze schitterende plaatsen kunnen natuurlijk ook op andere tijden van het jaar worden bezocht. Vooral in Drenthe kan daarbij naar hartelust worden gefietst. Deze provincie telt meer dan 1100 kilometer aan verharde fietspaden. En wie wat ruigers wil kan op kilometers lange rulle zandpaden terecht.

Op een terreinfiets, een zogenaamde ATB, worden natuurlijke hindernissen prettige hobbels. In het Nationaal park Het Drents-Friese Woud kunnen ATB-ers zich uitleven op drie speciale trajecten, die Staatsbosbeheer heeft uitgezet. De routes liggen in de bossen ten noorden van Diever.

De natuur herbergt langs zowel verharde als langs onverharde paden een geweldige rijkdom, van springende hagedissen tot rustieke vennetjes. Terreinbeheerders als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Drents Landschap hebben tientallen routes uitgezet, die langs de mooiste plekjes voeren.

De provinciale VVV heeft daarover een nieuwe gids uitgegeven. 'Alles over fietsen in Drenthe', luidt de titel van de brochure. Bijna alle toeristische fietsmogelijkheden in deze provincie worden belicht. Zo bevat de gids onder meer een overzicht van VVV/ANWB bewegwijzerde fietsroutes.

Verder kan een keuze worden gemaakt uit bijzondere themafietstochten, kinder-fiets-tips en diverse fietsarrangementen. Daarnaast wordt Rondje Drenthe, de nieuwste ANWB-fietsroute van circa 500 kilometer, onder de aandacht gebracht.

Dat is een monstertocht van meer dan 500 kilometer. Dat maakt het wenselijk om af en toe even af te stappen. Daarom zijn in de brochure ook veel tips opgenomen voor een bezoek aan een van de vele attracties onderweg, zoals een bezoekje aan een boerderij of het maken van een leuke dingen-route.

Fietsers trekken veel bekijks in Drenthe.

Een heel aparte attractie die niet in de gids staat is een nachtelijke fiets- en wandelroute die het jubilerende hotel Langewold uit Roden deze zomer uitzet. Deze tocht voert onder meer langs het prachtige Mensingebos in Roden

Dan blijkt dat het nachtleven in Drenthe heel wat spannender is dan veelal wordt gedacht. Met een beetje geluk zien deelnemers er tal van dieren die op zoek zijn naar voedsel.

Maar voordat de nacht valt kunnen er in de omgeving van het nabijgelegen Norg ook uilenbalzoektochten worden gehouden. Daarbij kunnen zogenaamde uilenballen worden gevonden. In een boerderij van Natuurmonumenten wordt uitleg gegeven over dit natuurverschijnsel.

Inlichtingen over het Noordelijk Natuurweekend: 0592-373929. Voor de Fietsgids: 0592-373755. Voor nachtelijke tocht met nachtzichtkijker: 050-5013850. Uilenballen zoeken in Norg: 0592- 613128.

Publicatiedatum = 20 juni 1998