&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Natuurliefhebbers te gast
bij een Noordelijk Weekend

Van onze redactie Reiskrant

ASSEN - Natuurliefhebbers die houden van rust en ruimte krijgen dit weekend (13 en 14 juni) de kans om de mooiste plekjes van Groningen, Friesland en Drenthe te leren kennen. Boswachters en gidsen van het Groninger en Drentse Landschap, It Fryske Gea, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben allerlei activiteiten in petto zoals wandelen met de boswachter, rondrijden in een huifkar, varen in een zonne-energieboot en fietsen langs Drentse beekjes.

Ontdekkingstocht naar de mooiste plekjes van Groningen, Friesland en Drenthe, in dit geval met de mountainbike in de buurt van Assen. (foto: Francois Wieringa).

De thema's van de activiteiten lopen uiteen van vogels tot vleermuizen en van stuifzand tot moerasbos. 's Ochtends vroeg kan men al op pad om te gaan dauwtrappen maar overdag en 's avonds is er van alles te beleven. De meeste natuuractiviteiten zijn gratis tijdens het Noordelijke Natuurweekend. Alleen voor extra's als een rondvaart of een pannenkoek moet worden betaald.

Voor kinderen heeft de organisatie een uitgebreid programma samengesteld. Zo is er in het Nationaal Park het Dwingelderveld in Ruinen (het grootste natte-heidegebied van West-Europa) een huifkartocht en een wandelende poppenkast. Voor volwassenen is er een workshop 'Kaart en kompas'. In het bezoekerscentrum en theehuis vertellen boswachters over het prachtige gebied.

In Anloo start een fiets-wandeltocht langs idyllische dorpjes, beekjes en bloemrijke hooilanden. In het Hijkerveld wordt een excursie georganiseerd naar de Schotse Hooglanders en de Schoonebeker heideschapen die als hulp fungeren bij het onderhouden van het gebied.

In Friesland kunnen natuurliefhebbers een vaartocht maken in een heuse zonne-energieboot dwars door het moeras en trilveen in De Alde Feanen in Earnewald.

Groningen laat geïnteresseerden vogelen in een voormalig vloeiveldencomplex van een aardappelmeelfabriek. Fluitende rietvogels en steltlopers voelen zich daar enorm thuis. In Smeerling bij het theehuis wordt een kinderontdektocht langs de waterkant gehouden. Gewapend met een schepnet en jampot kan men op zoek naar libellelarven, kikkervisjes of watertorren.

Op in totaal 28 locaties in de drie noordelijke provincies worden natuuractiviteiten georganiseerd.

Voor inlichtingen kunnen geïnteresseerden contact opnemen met de Provinciale VVV Drenthe. Telefoonnummer: (0592) 373 755.

Publicatiedatum = 13 juni 1998