&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Raar maar waar:

Zeemuseum in hartje Drenthe

Door Bert Wieringa

VLEDDER - Het is raar maar waar. Midden in Drenthe staat een heus zeemuseum waar bezoekers naar hartelust een kijkje in de wondere wereld van de zee kunnen nemen.

De collectie van koralen en sponzen is stukje bij beetje bij elkaar gesprokkeld door mejuffrouw Jeanne A.W. Warners die in 1986 overleed. Haar enorme verzameling staat tentoongesteld in Zeemuseum Miramar ('Ziet de Zee') in het Drentse Vledder en wordt nu beheerd door Berto de Jonge en zijn vriendin Janette van Someren. Berto begon als vakantiehulp in het museum.

"Excentriek is de mejuffrouw zeker te noemen. Als dame alleen reisde ze dertig jaar lang de hele wereld over op zoek naar schelpen, koralen en sponzen. Ze bezocht minstens 80 landen geweest en reisde regelmatig met vrachtboten. Soms sliep ze zelfs aan dek. Zo kwam ze overal ter wereld waar ze maar wilde. En van al die tochten bracht ze zelf gevonden kunstschatten uit de wereld-zeeën mee", vertelt Berto, die met zijn vriendin geografie in Nijmegen studeerde.

Jeanne reisde met steeds een grote hutkoffer bij zich. Die stond gemonteerd op een kinderwagenonderstel zodat ze makkelijk zware vrachten schelpen kon vervoeren. Het bijzondere vervoermiddel staat nu in het museum te pronk als eerbetoon aan haar.

Haar eerste reis bracht haar in 1954 naar Mallorca. Dat was vlak na het overlijden van haar moeder. Jeanne had haar moeder eerst tot haar dood verzorgd. Op Malloca vond de toen 55-jarige Jeanne toen haar eerste prachtige schelp. Het was deze vondst die haar verzamelwoede deed ontbranden.Van huis gegaan met een klein koffertje keerde ze terugterug met maar liefst acht koffers; volgepropt met zeesterren, krabben en schelpen.

Museumdirecteur Betto de Jong met de hutkoffer van Jeanne Warners die in 1954 de schelpenverzameling begon.

Tot haar 86-ste bleef ze reizen en over de zeven zeeën zwerven. Tot ze op 87-jarige leeftijd plotseling overleed. Berto en zijn vriendin besloten uiteindelijk het museum te gaan runnen. "Het is hard werken. We hebben meer dan 23.000 verschillende soorten schelpen, koralen, mineralen en fossielen huis, maar kunnen vanwege ruimtegebrek slechts een heel klein deel van de collectie exposeren."

Daarom worden in het Drentse zeemuseum het meest thema-tentoonstellingen op touw gezet. Bijvoorbeeld een speciale zuidpool- en diepzee-expositie. Een groot deel van Jeannes totale verzameling ligt in het magazijn en moet zelfs nog van omschrijvingen worden voorzien. Komt bij dat we dit werk slechts met z'n tweeën moeten doen. We verzorgen de rondleidingen maar ook het ramen lappen lappen en de wc's schoonmaken doen we zelf," vertelt Janette.

Naast de schelpencollectie zijn in het museum ook zeemuizen, zeehazen en zeekomkommers te bewonderen. "De tijd die mejuffrouw Warners aan reizen bestedde, hebben wij nog nauwelijks gehad. We zijn superdruk geweest met het pand moderniseren. Toch blijft het belangrijk om zelf naar nieuwe vondsten op jacht te gaan. Je ziet alle spullen die je ten toon stelt dan eerst in hun natuurlijke omgeving."

Het Zeemuseum waag het niet van een 'schelpenmuseum' te spreken want dan draait mejuffrouw Warners zich om in haar graf" is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Telefoon: (0521)38 13 00.

Foto: Bert wierings

Publicatiedatum = 14 februari 1998