&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Ratten doen Emmen griezelen

EMMEN
Griezels met een lange staart, die het daglicht niet verdragen. Engerds, die gevaarlijke ziektes overbrengen. Al eeuwen is de rat de gebeten hond. Het woord rat alleen al doet bij veel mensen de rillingen over de rug lopen. Maar het diertje is al honderden jaren onze onafscheidelijke metgezel.

Overal zitten ze: in pakhuizen, op zolders, in schepen, in kelders en in riolen. Sinds enkele maanden woont een honderdtal bruine ratten in een nagebouwd 19e eeuws stadsriool in het Noorder Dierenpark in Emmen. Naar aanleiding van dit riool is er nu een boekje verschenen.

In het boekje 'Ratten' wordt op de gespannen relatie tussen mens en rat dieper ingegaan. Ratten zijn knaagdieren, die uitstekend kunnen klimmen, klauteren en zwemmen. Er zijn dan ook weinig gebieden waar geen ratten voorkomen. Overal doen deze wereldreizigers zich tegoed aan voedselvoorraden die door de mens zijn aangelegd.

Het succes in ons deel van de wereld heeft het diertje te danken aan de pasklare woningen die de mens voor de knagers heeft gebouwd, de stadsriolen. Daar zit hij veilig voor vijanden als vossen, bunzings en andere natuurlijke vijanden. Vanuit die veilige woonplaats stroopt hij in familieverband de omgeving af naar voedsel.

Toch zijn er maar weinig mensen die een rat te zien krijgen. Laat staan dat ze iets weten van de leefwijze van deze boeiende dieren. Met het boekje 'Ratten' wil het Noorder Dierenpark daarin verandering brengen. Inlichtingen: 0591-618800.

Publicatiedatum = 4 oktober 1997