&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Beroepspreparateur zet zelf museum op

WATEREN
Fantasie wordt werkelijkheid in het gloednieuwe Natuurmuseum 'Het Drents-Friese Woud' in het Drentse Wateren bij het zien van opgezette tropische dieren maar daarnaast ook gewone boerderijdieren. Met een beetje inbeeldingsvermogen sta je oog in oog met een heuse zebra, kangoeroe, struisvogel, reeën, vossen en vogels. Ondanks dat ze zijn opgezet lijken de dieren allemaal zeer levensecht.

Eigenaar John van der Voorn (42) die het museum volledig zelf heeft gefinancierd, heeft de bonte verzameling dieren tentoongesteld in een voormalige basisschool. "Al vanaf mijn twaalfde was ik gefascineerd door beesten en stond ik met een emmertje langs de waterkant om vissen te vangen en verschillende slootinsecten.

Het eerste dier dat ik heb opgezet was een spreeuw, daarna ging ik al snel over op Vlaamse gaaien en bonte spechten", zegt beroepspreparateur Van der Voorn die zijn collectie inmiddels heeft uitgebreid naar honderden dieren.

Politie

De meeste dode dieren krijgt de museumeigenaar van particulieren, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, politie maar ook van medewerkers van de Wegenwacht. "Mijn meest dierbare bezit is een reekalfje dat voor een derde deel spierwit is. Het is een soort halve albino. Het beestje was doodgereden door een auto. Zijn broertje die er precies zo uit schijnt te zien, dartelt nog vrolijk rond in de Drentse bossen", aldus de voormalig preparateur van het Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie in Leiden.

Voor scholen heeft Van der Voorn speciale lesbrieven ontwikkeld. "De dieren in het museum zijn allemaal in open diorama's opgesteld. Sommige beesten mogen worden aangeraakt zoals de dwerggeiten. Dat vinden de kinderen vaak erg leuk."

Het Natuurmuseum aan Wateren 13 is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Telefoon: 0521-387760. De toegangsprijs bedraagt ƒ5,50 per persoon, voor kinderen is de prijs ƒ3,50.

Publicatiedatum = 21 juni 1997