Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 11 augustus 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

HOTELHOUDERS ZIJN
OOK MAAR MENSEN

 

Hotelhouders zijn ook maar mensen en hebben dus vaak een hobby die niet direct of in het geheel niets te maken heeft met hun bezigheden die ze voor hun brood hebben uit te oefenen. Zo logeerde ik eens in een herberg waar louter kaasstolpen en botervloten aan de muur hingen, onderging ik elders het helse getiktak van wel vierhonderd pendules en moest ik weer op een andere plaats zeer zorgvuldig op de gangen manoeuvreren omdat er overal miniatuurspoorlijntjes waren aangelegd.

En schilderijen natuurlijk. Wanden vol heb ik er moeten bewonderen en soms zit er nog wel een aardig verhaal achter ook. Bij het beroemde Spaander in Volendam, waar het behang vrijwel niet is waar te nemen, zal men je altijd vertellen dat de kunstenaars die met penseel en ezel het dorp introkken om de specifieke sfeer vast te leggen hun rekeningen niet konden betalen en ten einde raad maar met hun kunst afrekenden. Als ik alle scheppingen bij elkaar optel, moet er hier weinig baar geld over de toonbank zijn gegaan. Nochtans maakt het hotel een zeer welvarende indruk.

Hotel De Jonge. De ene keer zijn de muren kaal, de andere keer hangen zij vol met kunst.
FOTO: BERT WIERINGA

Hotel De Jonge in Assen hangt bijkans ook uit het lood van de hoeveelheid kunstwerken, maar eigenaar Paul van der Linden maakt me meteen duidelijk dat hier geen enkele sprake is van vriendendiensten of het gladstrijken van onbetaalde nota's. "Was dat maar waar", zegt hij, "dat had me dan een hoop geld bespaard."

Van der Linden is gewoon verzamelaar en dan in het bijzonder van het werk van Noord-Nederlandse figuristen als Matthijs Röling, Hester Schroor en vele anderen. Hij sloot vriendschap met ze en nam ze mee naar Frankrijk. Want Van der Linden mag Drenthe dan wel het mooiste stukje van Nederland vinden, zijn hart ligt voor de volle honderd procent in la Douce France. Dat is een beetje automatisch zo gekomen, want zijn familie bezat al lang geleden een riant pand in dat land en als kleuter was hij er al kind aan huis. Die liefde zit heel diep en dat kan je wel aan hem zien ook. Met passend hoofddeksel lijkt hij weggelopen uit een roman over het Franse platteland en speciaal uit de Cahors waar hij vaak verblijft, waar hij zijn wijnen vandaan importeert en waarnaar hij zijn restaurant in Assen heeft genoemd. Maar ook in de veel grotere bistro, waar de gasten voor een wat kleinere versnapering terecht kunnen, ligt de Franse sfeer op de tong.

Dat lijkt in eerste instantie een beetje te vloeken met de creaties van kunstenaars uit het hoge en kille noorden, maar vreemd genoeg is er eerder sprake van een soort verbroedering der geesten die zelfs verrassend en fris aandoet.

Als u het allemaal eens wilt bekijken, loopt u overigens de kans ineens volkomen kale wanden aan te treffen, want de verzameling van Van der Linden is zeer geliefd en hangt dan ook regelmatig in een of ander museum.

Hotel De Jonge, Assen, tel. 0592-312023; website www.hoteldejonge.nl.

 

Index-Reiswereld
 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.