Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 14 juli 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

Drenthe lokt toeristen met cultuurschatten

door Thijs Jansen

RODEN - Drenthe is op zoek naar een nieuwe identiteit en zet haar cultuur in om toeristen voor zich te winnen. Het huidige imago is dat van een mengelmoes van Drentse producten, en dat is niet voldoende volgens het Noord-Nederlandse Bureau voor Toerisme (NNBT) in Drachten.

Juist de sterke, oorspronkelijke elementen van Drenthe zouden meer aandacht verdienen.

"Drenthe, het land van de verborgen cultuurschatten." Met een fraaie brochure onder deze naam tovert het NNBT tal van bezienswaardige cultuurschatten uit de hoed.

In juni, september en oktober worden bijzondere locaties in het zonnetje gezet. In juni zijn Sleen en omgeving aan de beurt. Hier ligt onder meer het mooist gerestaureerde hunebed van de provincie, de Papeloze Kerk.

Een 4000 jaar oude grafheuvel in Borger.

In september staat Borger in het middelpunt van de belangstelling. Dit dorp op de Hondsrug is rijk aan prehistorische elementen, en het is dan ook niet voor niets dat het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum hier is gevestigd.

In oktober vindt een aantal activiteiten plaats in en rondom het Nationaal Park Dwingelerveld. Ook aan het aloude turfsteken wordt aandacht besteed. Elke Drentse cultuurschat wordt omgeven met speciale wandel- en fietsarrangementen met gidsen, lezingen, theater-activiteiten en tentoonstellingen.

Hiermee wil het NNBT laten zien dat Drenthe meer in huis heeft dan tochten in een huifkar, koffie met appelgebak en een koffietafel voor senioren die een dagtochtje met een bus maken.

Er zijn in Drenthe nog maar weinig plaatsen waar turf wordt gestoken.

De nieuwe imagobrochure laat zien dat Drenthe een provincie is met unieke plaatsen, waarover prachtige verhalen zijn te vertellen. Er zijn maar weinig mensen die de verhalen kennen achter de duizenden grafheuvels, de hunebedden, de mysterieuze veenlijken, de boot van Pesse en de middeleeuwse karrensporen.

Drenthe is volgens archeologen unieke provincie omdat er geen andere provincie is waar zoveel vondsten zijn gedaan en vermoedelijk nog zullen worden gedaan.

Heel veel indruk maken de zogenaamde Celtic Fields, een akkerbouwsysteem dat bijna drieduizend jaar geleden werd ontwikkeld. Het bestaat uit walletjes, opgetrokken om de wind te weren, waarbinnen vierkante akkertjes ontstonden. De term Celtic Fields is komen overwaaien uit Engeland, waar deze veldjes ook voorkomen.

Er mag in Drenthe in de afgelopen duizenden jaren het een en ander zijn veranderd, maar sinds de uitvinding van de tweewieler is het onze fietsprovincie. Voor het maken van een tocht door een prehistorisch landschap kunnen liefhebbers kiezen uit tientallen routes. Daarnaast zijn er nog zo'n zestig andere routes ontwikkeld die ook een cultuurhistorisch element in het landschap laten zien. Deze heten 'knapzakroutes' en zijn niet bewegwijzerd. Een brochure (knapzakboekje) geeft alle gewenste informatie. De tochten zijn zo'n acht tot achttien kilometer lang.

Foto's: Thijs Jansen

 

Index-Reiswereld

 

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.