&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Eurojet

In een kano over de Hunze

door Piet Helmholt

ANNEN - Een van de bekendste binnenlandse vaargasten uit de geschiedenis is ongetwijfeld Berend Botje. De man, die koers zette naar het Drentse Zuidlaren en volgens de legende nooit 'weerom kwam'. Wie dat ook eens wil beleven, kan terecht bij kanoverhuurder Piet Steenbergen in Annen. Hij heeft namelijk een arrangement in de aanbieding, waarbij je per kano een enkele reis Zuidlaren kunt afleggen. Voor de terugreis zijn er vier alternatieven: taxi, fiets, ATB of huifkar.

Volgens Piet Steenbergen is de tocht de moeite waard: "De startplaats ligt in Annen op de Drentse Hondsrug. De vaarroute gaat over het riviertje de Hunze en leidt door het schitterende natuurgebied 'De Duunsche Landen'. Kenmerkend zijn de rust en het natuurschoon. Bovendien is het weidse uitzicht onvergetelijk.

Kanovaarders moeten af en toe klunen.

Foto: Klaas-Jan van der Wei

 

We horen deelnemers vaak enthousiast over de kilometerslange tocht door een omgeving, waar de lucht de horizon nog raakt. Het eerste deel van de 10 kilometer lange route gaat stroomafwaarts tot aan het dorp Spijkerboor. Aan de rivier staat daar een meer dan tweehonderd jaar oud café met een authentieke gelagkamer. Al eeuwen een trekpleister voor vaargasten. Een volgende aanlegplaats is het dorpje De Groeve aan het Zuidlaardermeer. Wie graag z'n tocht op dat meer wil vervolgen heeft alle kans."

De Berend-Botje-tocht is speciaal bestemd als dagarrangement voor groepen. Steenbergen: "De overeenkomst met de heer Botje uit de legende is, dat je niet per boot terug hoeft. Natuurlijk laten we de gasten niet in Zuidlaren achter. Ze kunnen ons aangeven op welke tijdstip de fiets, taxi, ATB of huifkar klaar moet staan voor de terugtocht."

Wie overigens andere vaararrangementen wil boeken, kan ook prima terecht bij Steenbergen: "Een aantal tochten kun je ook alleen maken of met het gezin. Eerst geven we zo nodig een korte vaarinstructie en we beschikken over stabiele koersvaste kano's. Aanraders zijn de Breelandroute, de zwerftocht over de Hunze en de Knapzakroute. Die laatste is een cultuur-historische kano-wandeltocht langs de mooiste plekjes tussen de Hunze en de Drentse A."

Voor meer informatie: telefoon 0598-468577.

Publicatiedatum = 15 april 2000