&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Eurojet

Hemels dagje Drenthe

door Thijs Jansen

ASSEN - Ons land heeft er een nieuwe attractie bij: een 'Hemels Dagje Drenthe'. Het gaat om een zwerftocht langs de sterrenhemel en wereldberoemde sterrenwachten. Het idee hiervoor is afkomstig van Truus Konijn van het Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT).

Zwerftocht langs sterrenhemel
en sterrenwachten

Tijdens een 'Hemels Dagje' kunnen ook de mythes en de sagen van de provincie in het programma worden opgenomen. Het buitenaardse loopt als een rode draad door het uitstapje. En de bezoekers kunnen in alle vrijheid een onderkomen uitzoeken. Want zo'n 44 hotels in de provincie hebben onder de naam Hotelkring Drenthe de handen ineengeslagen en bieden een Hemels Dagje aan.

Met behulp van dergelijke telescopen wordt het heelal afgezocht.

 

Volksverhalen maar zeker ook sterren horen bij Drenthe zoals de heidevelden en de agrarische landschappen eveneens bij de provincie horen. Door de hele regio bevinden zich interessante zaken die te maken hebben met de sterren. Wereldberoemde sterrenwachten, het Melkwegpad en het unieke Planetron.

Geen enkele andere provincie in ons land heeft deze mogelijkheden, verzekert Truus Konijn. Een bezoek aan Drenthe met zijn vele fietspaden, heidevelden en bossen is dan ook niet compleet zonder een blik op de sterrenhemel, de tweede natuur van Drenthe.

Hunebed

Het heelal is een bijzondere wereld vol vragen en mysteries. Het is een wereld die jong en oud aanspreekt en versteld doen staan. En dat is niet van vandaag of gisteren. Want bij de bouw van de eeuwenoude hunebedden werd al rekening gehouden met de stand van zon en maan. In onze tijd zijn er ontdekkingen gedaan waarvan de hunebedbouwers niet durfden dromen.

Ook hunebedbouwers hielden al rekening met zon en maan.

 

Bizarre objecten zijn er ontdekt: alles verslindende zwarte gaten, 'kannibalistische' groepen van sterren, restanten van sterren, die met snelheden van duizend omwentelingen per seconde om hun as draaien. Drenthe is de plaats in ons land waar de hemel daadwerkelijk wordt bestudeerd. Volgens Truus Konijn bevindt zich in Dwingeloo zelfs het kloppend hart van een groot netwerk van radiotelescopen.

Planetron

Toeristen kunnen er een kijkje nemen om kennis te maken met de wereld van de sterren en de moderne veroveraars van de hemel. Bezoekers kunnen zelf een 'Hemels Dagje Drenthe' samenstellen. Beginpunt is het Planetron in Dwingeloo. Daar kunnen dagjesmensen informatie krijgen en kunnen plaatsen worden gereserveerd voor de deelname aan een excursie en een sterrenkijkavond.

Hooghalen

De radiosterrenwacht in Hooghalen is een van de meest vooraanstaande in de wereld. De telescoop waarmee daar de hemel wordt waargenomen bestaat uit een rij van veertien imposante telescopen. Deze rij bootst gezamenlijk één enorme spiegel voor radiostraling na. Het is een zogenaamde synthese telescoop.

De spiegel die wordt nagebootst heeft een diameter van maar liefst drie kilometer en is daarmee in staat de zeer zwakke radiostraling uit het heelal op te vangen en te registreren. In technisch opzicht ontwikkelt deze telescoop zich doorlopend. Toepassing van moderne technieken die voor een groot deel binnen de sterrenwacht worden ontwikkeld, maken dat de telescoop zijn vooraanstaande positie in de wetenschap weet te behouden.

Dwingeloo

De radiosterrenwacht in Dwingeloo is de oudste van ons land. Buiten valt de 25 meter lange radiotelescoop op. Deze telescoop speelt echter in wetenschappelijk opzicht geen grote rol meer. De sterrenwacht in Dwingeloo heeft echter nog twee belangrijke taken, weet Truus Konijn.

Door de toepassing van geavanceerde technieken is de sterrenwacht in Dwingeloo het centrum van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen. Deze telescopen worden met behulp van computers aan elkaar gekoppeld en werken dan gezamenlijk als een radiotelescoop met een diameter van duizenden kilometers.

Inlichtingen NNBT 0512-5850000.

Internet: www.nnbt.nl

EIGEN FOTO'S

Publicatiedatum = 1 april 2000