Eurojet

Mister Jo: "Nederlanders kunnen met een gerust hard naar ons prachtige Mauritius."

door Peter Babbéko

MAURITIUS - In eerste instantie zou dit verhaal over het prachtige eiland Mauritius in de Indische Oceaan nadrukkelijk niet gaan over de dodo, een loopvogel die leek op een grote kip en inmiddels is uitgestorven. Want in alle boeken en reisgidsen die over Mauritius zijn verschenen, staan verhalen over Nederlandse zeelui die in een vorige eeuw alle dodo's op het eiland zouden hebben opgegeten.

De dodo, een loopvogel die waarschijnlijk door een door Nederlandse zeelui meegebrachte soort vogelpest is uitgestorven.

Maar waarom dan toch te beginnen met de dodo's? Mister Jo, gids en chauffeur in dienst van de organisatie Mauritours heeft mij op andere gedachten gebracht. Zijn lezing van het gebeuren werpt een totaal nieuw licht op het uitsterven van het dappere dier.

Te gek

Mister Jo: "Het is ten enenmale onmogelijk dat de Nederlandse zeevaarders bij hun komst in 1598, op het toen nog onbewoonde eiland, en in de jaren daarna alle dodo's zouden hebben geconsumeerd. Te gek voor woorden. Het eiland was in die tijd woest en onherbergzaam met oude vulkaankraters, moerassen en een zeer dichte begroeiing. De skeletten van de dodo's zijn overal op het eiland teruggevonden. Dus ook op plekken, die voor de bewoners van de lage landen in Europa in die tijd onbereikbaar waren, liepen de loopvogels.

De bewoners het het eiland zijn gek op vissen in zee, niet alleen voor de sport maar ook voor de pan.

Daarnaast waren de zeelui hongerig na maanden op zee en waren de dieren moddervet. Met als gevolg, dat de mannen er door hun zwakke gestel doodziek van werden. Later, toen ze waren aangesterkt, ging het oppeuzelen van dodo's beter. Natuurlijk hebben ze ook veel dieren geslacht en het vlees meegenomen voor hun verdere reis. Maar allemaal uitgeroeid en opgegeten, dat is je reinste waanzin. Dat sprookje moet voor eens en altijd de wereld worden uit geholpen."

Zwak

Volgens de wetenschappelijk zwak onderbouwde theorie van mister Jo was het dier, waarvan de vrouwtjes maar één ei legden en dat nog niet eens elk jaar, al voor de komst van de Nederlanders door nog onbekende oorzaak tot uitsterven gedoemd. Mogelijk is dat de zeelui een soort vogelpest op het eiland hebben geïmporteerd, waartegen de dodo's niet bestand waren.

Al met al voor een Nederlands reisjournalist een zeer geruststellende gedachte. Hij kan nu zonder wroeging aan zijn ontdekking van Mauritius beginnen. De Nederlandse ontdekker van het eiland in 1598, Wijbrandt van Warwijck, gaf het eiland de naam van de Amsterdamse stadhouder Maurits van Nassau. Gemakshalve werd dat later Mauritius.

De natuur op Mauritius is prachtig met oude vulkanen en veel groen.

Alle eilanden in de Indische Oceaan zijn, net als Mauritius, 'plaatjes' met spierwitte stranden, palmbomen en glashelder water vol kleurrijke zeedieren.Maar ook uitermate belangrijk voor het slagen van een vakantie is het antwoord op de volgende vragen. Wie wonen er op die eilanden, ben je er echt welkom of zijn ze alleen maar uit op je geld, is het er veilig of voel je je continu bedreigd, zijn er goede medische voorzieningen, en hoe verblijf je er?

Mix

Over een bezoekje aan het eiland Mauritius, dat ongeveer even groot is als de provincie Utrecht, hoeft niemand zich ongerust te maken. De bevolking bestaat voor een deel uit een gezellige mix van groeperingen uit de 'regio': Afrikanen, met name uit Kenia en Zimbabwe, maar ook uit andere delen van dit continent.

Het eiland heeft een groot aantal gezellige markten met vis, groente en fruit. Een uitstekende manier om de bevolking te leren kennen.

De meerderheid van de bevolking bestaat echter uit Aziaten die eerst door de Engelsen en later door de Fransen zijn geronseld om te komen werken op de suikerrietplantages. Het zijn eigenlijk seizoenarbeiders die zijn blijven hangen. Dat hangen moet u niet te letterlijk nemen, want zij zijn nu de heersende klasse.

De Fransen bezitten de grote plantages, maar de voormalige Aziaten zitten op de belangrijkste posten in de regering en elders in de samenleving. Dit levert echter geen problemen op.

De eilandbewoners, met name de Fransen, hebben op tijd ingezien dat je naast suikerriet - en de onverbrekelijk daarmee verbonden misoogsten door gebrek aan regenwater - iets anders moet opstarten: toerisme. En dat is een schot in de roos geweest.

Plus

Er verrees een serie hotels aan de prachtige zandstranden. Een van de nieuwste en mooiste onderkomens voor de wat beter gesitueerde toeristen is het vijfsterren-plus hotel Prince Maurice. Dit hotel, dat in eerste instantie geopend zou worden door de vorig jaar getrouwde prins Maurits (zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven), maar was net niet op tijd afgebouwd.

De prins en zijn echtgenote Marilène hebben toch wat gemist. Zelden heb ik op mijn tochten over de wereld zo'n schitterend en stijlvol gebouwd hotel gezien. Prachtig gelegen aan 'eigen' baai met een hagelwit strand, omringd door waterpartijen, niet alleen buiten maar ook binnen het gebouw.

De suites in het hotel zijn eigelijk villa's met een zwembad pal aan zee.

De suites zijn eigenlijk forse vrijstaande huizen met een eigen zwembad pal aan zee en perfect ingericht. De kleinere suites missen dat zwembad, maar er is verder niets mis mee. De service is gelijk aan wat toeristen gewend zijn in Aziatische landen, zoals Maleisië. Uitstekend dus. Diverse restaurants, waarvan er één gebouwd is op vlotten in een lagune, maken de zaak compleet.

Golf

Het zusterhotel Belle Mare Plage op een paar minuten rijden van Prince Maurice is wat voordeliger in prijs, maar ligt ook aan een prachtig strand. Het beschikt over een 18 holes top-golfbaan, waar de gasten van Princes Maurice ook gratis een balletje mogen slaan.

Het zwembad van Prince Maurice lijkt naadloos over te lopen in zee. Puur gezichtsbedrog, maar schitterend om te zien.

Op het eiland hoeft u zich niet te vervelen. Als u na een dagje snorkelen, duiken, zeilen of gewoon lekker luieren in een stoel aan het strand, wel eens wat anders wil, dan kan dat. Er is genoeg te zien. Er zijn gezellige kleine stadjes en dorpen, met een vriendelijke en gastvrije bevolking. Leuke markten met veel groenten, fruit en vis. De natuur en het landschap op het eiland zijn ook een tocht waard. Er zijn bergen, oude vulkanen en prachtig gelegen suikerrietplantages, waarop oude landhuizen staan.

De vissersplaatsjes, waar hoofdzakelijke Creolen (vrijgemaakte zwarte slaven) wonen, zien er wat sjofeltjes uit, maar dat maakt de bewoners niets uit. Een dak boven het hoofd, elke dag een visje op tafel, natuurlijk een tv, en het leven kan er best mee door.

Alles bij elkaar genomen is het eiland Mauritius een perfecte vakantiebestemming, waar wel een flink prijskaartje aan hangt. En dat willen de bestuurders van het eiland ook graag zo houden. Dus u bent gewaarschuwd.

REISWIJZER

Er gaan vanuit Nederland geen chartervluchten richting Mauritius. De lijnvluchten vertrekken o.a. vanuit Zürich, Parijs, Londen en Manchester. De vliegtijd bedraagt ongeveer elf uur. Er wordt gevlogen met toestellen van Air Mauritius in samenwerking met Air France.

Eén van de fraaie suites.

Er zijn op het eiland auto's te huur, maar het is verstandiger er een met chauffeur te huren bij Mauritour. Het is veiliger en u ziet veel meer.

Boekingen en inlichtingen: Thika Travel, Kockengen, telefoon 0346-244069 of www.thika.nl. U kunt ook de Indische Oceaan brochure aanvragen, waarin o.a. informatie over Mauritius, de Seychellen en Réunion. Er zijn ook brochure over safari's in Afrika verkrijgbaar.

Elke zonsondergang is weer anders, maar het blijft een mooi plaatje.

Eigen foto's

Publicatiedatum = 25 september 1999