Geen massatoerisme op Langkawi

Maleisische eiland heeft alles: groen,
stranden en enkele schitterende hotels

LANGKAWI - Op een of andere manier hebben Nederlanders iets met eilanden, waar ter wereld die ook liggen. Of dat nu gaat om Texel, het Griekse Kos of, veel verder weg, het Maleisische Langkawi, maakt niet uit. Het zijn allemaal stukjes land, omgeven door water. Maar waarom in hemelsnaam oefenen ze zo'n sterke aantrekkingskracht op toeristen uit?

De beschermde bruine zeearend is het nationale monument op het eiland Langkawi.

Zeker is, dat een eiland tot de verbeelding spreekt. Op weg ernaar toe voel je je een beetje ontdekkingsreiziger. Alleen al de vorm van vervoer vaak een piepklein vliegtuig of een boot heeft iets avontuurlijks. Vaak tref je op een eiland een cultuur aan, die minder invloeden van buiten heeft ondergaan. De mentaliteit en gebruiken op de Zeeuwse eilanden, en op die van Texel of Terschelling zijn bijvoorbeeld anders dan elders in ons land.

Soms zijn overheden niet erg blij met de grote toeristische aandacht voor eilanden. Zo doet bijvoorbeeld de Griekse regering al jaren haar best om de toeristen te verspreiden over het hele land om zo de druk op de eilanden te verminderen en om de bewoners van het vasteland ook aan een toeristische boterham te helpen. Dit echter zonder veel succes.

Knokken

Ook Tunesie heeft op dit gebied problemen. Het land heeft aantrekkelijke stranden en de temperaturen aan de kust zijn even prettig als op de Canarische Eilanden. Toch moet dat land knokken voor elke toerist, terwijl op de eilanden de toeristen driehoog op het strand liggen.

Bali vormt een uitzondering op de regel. Het eiland heeft niet te kampen gehad met onlusten, zoals andere Indonesische eilanden. Toch kreeg het tijdelijk een negatief reisadvies. Hopelijk zullen de duizenden toeristen die normaal dagelijks op het eiland neerstrijken, niet al te lang op zich laten wachten. De schrik door de onlusten zat er bij de toeristen en reisbureau's flink in.

Het Maleisische Langkawi, vlak voor de kust van Thailand, wordt verbazingwekkend genoeg niet door toeristen onder de voet gelopen. De Langkawi Archipel telt niet minder dan 99 eilanden. Van deze eilanden zijn er maar drie bewoond. En van deze drie zijn er twee zeer dun bevolkt.

Belastingvrij

De Maleisische regering probeert het hoofdeiland Langkawi de laatste tijd wat meer onder de aandacht van de toeristen te brengen. Er is een nieuw vliegveld aangelegd en zijn regelmatige veerdiensten met het vasteland ingesteld. Prettig is dat het eiland een belastingvrije status heeft.

Het gigantische zoetwater zwembad van het Radisson hotel is prachtig uitgevoerd in natuurlijke tinten. Dus nu eens geen blauwe en witte tegels.

Buiten de hotels en de golfbanen is het nog als vanouds rustig op het 480 vierkante kilometer grote, betrekkelijk onbedorven eiland. De archipel is een paradijs voor vogel- en vlinderliefhebbers. Je kunt er vlinders vinden die nergens anders in Maleisië voorkomen. Voor zonaanbidders zijn er prachtige zandstranden met een glasheldere zee.

De verwende toerist neemt evenwel niet alleen meer genoegen met mooie stranden en een zonnetje, maar verlangt ook uitstekende hotels en een prima keuken en service. En dat is allemaal ook te vinden op Langkawi.

Uitblinker

Uitblinker is het vijfsterren hotel Radisson, dat ook onvoorstelbaar mooi van architectuur is. Het is geheel opgetrokken uit natuurlijke materialen. Dus niet het bekende blauwe zwembad met witte tegels eromheen, maar alles in natuursteen. Ook de hotelkamers zijn in natuurlijke tinten uitgevoerd.

Ook de inrichting van het hotel is zeer stijlvol uitgevoerd. Dit zijn de ontbijttafeltjes aan het strand. Ook hier is duidelijk over nagedacht.

Het hotel beschikt over een eigen strand van zo'n drie kilometer lang, dat elke dag wordt schoongemaakt. Zeilen, surfen, vissen, snorkelen en duiken behoren tot de mogelijkheden. Speciaal voor kinderen en volwassenen die een beetje huiverig zijn voor de zee, heeft de hotelier een namaak-zee met stranden en palmbomen aangelegd.

Voor iedereen mogelijkheden genoeg op het prachtige Maleisische eiland Langkawi.

REISWIJZER

De KLM brengt u op een perfecte manier in ongeveer elf uur van Amsterdam naar de hoofdstad van Maleisië Kuala Lumpur. Vandaar vliegt u met een lokale maatschappij binnen een uur naar Langkawi. Lange wachttijden om over te stappen zijn er niet, want het land heeft zeer goede binnenlandse vliegverbindingen.

Inlichtingen en boekingen: TALISMAN REIZEN in Dordrecht. Telefoon: 078-6142788.

Publicatiedatum = 11 juli 1998