Oerinwoners Maleisië paffen er
rustig op los

door Peter Babbéko

KUALA LUMPUR - Kijk, een fles. Even zien of er post voor me in zit. Jeetje, het barst hier van de flessen. Er zitten er ook een paar tussen van een bekende Nederlandse bierbrouwer. Er zit toch geen alcoholist stroomopwaarts?

Neen, ze worden door de bewoners van Taman Negara in Maleisië gebruikt als een soort dobber bij het vissen op de gigantische rivierbaarsen, die leven in de Tembeling-
rivier. Duizenden flessen drijven er. Vis heeft inmiddels de plaats van het wild ingenomen als belangrijkste voedselbron voor de bewoners van het gebied langs de rivier.

Vroeger was er genoeg wild in de oerwouden van Maleisië, maar dat is inmiddels ook hier sterk uitgedund. Voor de toerist zijn er echter nog genoeg dieren te zien, al is dat geen eenvoudige zaak. Net zoals in ons land speelt water in de oerbossen van Maleisië een zeer belangrijke rol bij het goederentransport. Wegen ontbreken soms of zijn onbegaanbaar, met name in de regentijd. Met snelle longboats worden boodschappen gedaan, kinderen naar school gebracht en toeristen aan- en afgevoerd. Gelukkig komen er nog niet zo veel vakantiegangers.

De tocht naar het prachtige resort Kuala Tahan, hoog gelegen aan de rivier, duurt ongeveer drie uur en is op zich al een belevenis. Overal zwaaiende kinderen en volwassenen. De bewoners van het oerwoud gebruiken de rivier als een soort snelweg. Dat is niet ongevaarlijk, want de lange kano's halen stroomafwaarts een snelheid van zeker 50 kilometer per uur. Bij aankomst in het resort worden de gasten keurig ontvangen met een drankje, en dat mag ook wel als je drie uur lang alleen maar flessen hebt zien drijven.

Het resort ligt prachtig in de ongerepte natuur, met een schitterend uitzicht over de rivier. De chalets zijn prettig ingericht en in het bijgelegen restaurant Tahan worden uitstekende maaltijden geserveerd. Een plaatselijke neushoornvogel de nationale vogel van Maleisië helpt u snel van het dessert af, als je even niet oplet. Het personeel kijkt lachend toe, want het beest wordt door iedereen op handen gedragen. Als baby is de vogel uit zijn nest gevallen en vervolgens geadopteerd door het restaurantpersoneel. De apen zijn natuurlijk ook hier brutaal en roven alles van tafel.

De vakantieganger kijkt vanuit dergelijke huisjes naar de schitterende vissen in het glasheldere water.

Taman Negara, Maleisisch voor nationaal park, is het groene hart van het schiereiland. Het is het oudste en grootste park van West-Maleisië (in Oost-Maleisië, Borneo, zijn grotere parken, met als hoogte punt de Gunung Tahan). Het reservaat, dat volledig begroeid is met natuurlijk regenwoud beslaat een oppervlakte van 4350 kilometer en kent een hoogteverschil van 300 tot 2187 meter. Taman Negara omvat een gedeelte van de staten Penang, Kelantan en Terengganu.

Deze jungle is de oudste ter wereld. Volgens kenners ouder nog dan die van de Amazone. Het Maleisische regenwoud heeft namelijk geen ijstijden gekend, die de ontwikkeling ervan hebben tegengehouden. Het resultaat is er dan ook naar: op het schiereiland alleen al zijn achtduizend bloeiende plantensoorten, en enkele van de grootste bomen ter wereld. Het oerwoud wordt bevolkt door tweehonderd verschillende zoogdieren, zoals olifanten, neushoorns, tapirs, tijgers, luipaarden, honingberen en allerlei soorten apen. Natuurlijk ook vogels, zoals de eerder genoemde neushoornvogel, en reptielen.

De kans dat u deze dieren te zien krijgt is gering, als u er geen jungle-tocht voor over heeft. De meeste hebben zich diep in het oerwoud teruggetrokken, ver weg van de mens. Jammer, maar er is gelukkig genoeg andere moois te zien in Taman Negara. Onder leiding van uitstekende, Engels sprekende gidsen, kunnen tochten worden gemaakt per boot of te voet. Tijdens de night walk na het diner ziet u lichtgevende bloemen, planten en paddestoelen.

Een bezoek aan de oorspronkelijke bewoners van het gebied is een must. Voor een klein bedrag mag je een kijkje komen nemen in een van hun kampjes. Of dat geld betalen verstandig is blijft een vraag, want als de mannen op deze wijze genoeg verdienen gaan ze niet meer op jacht om de stam te onderhouden en kopen ze eten en drinken bij de handelaren op de rivier. De tijd zal het leren.

De bewoners leven nog precies zoals vroeger. Vrouwen zorgen voor de kinderen, het vee en de gewassen op het land, en de mannen zijn op jacht. Onze minister Els Borst van Volksgezondheid zou in tranen uitbarsten bij een bezoek aan de oerinwoners van dit gebied. Onvoorstelbaar zoals daar gerookt wordt. Kinderen van twee drie jaar staan te paffen alsof hun leven er van afhangt. Geen goedkope binnenlandse sigaretten, maar regelrecht afkomstig uit Europa.

Het plezierige van een verblijf in het Kuala Tahan Resort is dat je er ook uitstekend kan vertoeven op je veranda met een goed boek, of een stukje zwemmen in een helder gedeelte van de rivier. Alles kan, niets moet. De gasten komen uit alle delen van de wereld om te genieten van de natuur. Dus zowel types met rugzakken als stijve Engelsen 'aan de sherry'.

Een vakantie op Maleisië kan sfeervol en relaxed worden afgesloten met een kort verblijf op het eilandje Pangkor Laut, in een totaal andere, meer luxueuze omgeving. Ook hier een resort, maar dan in zee gebouwd, met super-de-luxe mondaine villa's. Het mondaine resort telt vier zwembaden, verschillende restaurants, bars, noem maar op... En dat alles op een piepklein privé-eilandje met goudgele stranden, diepblauwe zee en maar een paar badgasten. Temperatuur, schrik niet, 29 graden.

De uit Nederland meegebrachte hengel om een visje te verschalken werd weer snel opgeborgen. De vissen zijn van een zo'n grote schoonheid dat het een doodzonde zou zijn er een te vangen.

REISWIJZER

De nationale luchtvaartmaatschappij van Maleisië MAS vliegt u op een voortreffelijke manier 4 keer per week van Amsterdam naar Kuala Lumpur o.a. met de geluidsarme Boeing 777-200.

Inlichtingen over deze en andere reizen naar Maleisië: Talisman Reizen in Dordrecht. Telefoon 078-6142788.

Publicatiedatum = 11 oktober 1997