&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Met de auto door Maleisië

door Emile Bode

MALEISIË - Het Nederlandse verleden in Malakka, het Engelse gevoel in de Cameron Highlands, de Chinese drukte in Georgetown en de westerse luxe aan Batu Ferringhi: het zijn contrasten en tegelijk boeiende aspecten van Maleisië.

Als vakantiebestemming heeft dit land een belangrijk voordeel boven buurlanden zoals Indonesië en Thailand. Dankzij een uitstekend wegennet is het een ideaal gebied voor een autovakantie. Bovendien zijn de afstanden te overzien waardoor je binnen twee weken moeiteloos het land kunt doorkruisen.

U dient wel een ervaren automobilist te zijn. Het gewriemel van ontelbare brommertjes moet u voor lief nemen en het links rijden mag geen problemen opleveren. Het is aan te bevelen een automaat te nemen met air-conditioning. Een wegenkaart is ondanks de goede bewegwijzering onmisbaar.

Onze huurauto staat klaar op de luchthaven van de hoofdstad Kuala Lumpur. Binnen een mum van tijd rijden wij over de nieuwe snelweg die loopt van Singapore tot de Thaise grens. Het grote voordeel van deze verbinding is, dat je binnen een paar uur in de buurt van de volgende bestemming kunt zijn en daar dus alle tijd hebt rond te kijken.

Langs de autobaan bevinden zich talrijke parkeerplaatsen met benzine-stations en groen gekleurde en zeer schone eetgelegenheden. Je kunt er voor een prikje eten: Ayam Goreng voor een gulden, Nasi Putih voor 35 cent en sinaasappelsap voor 85 cent. Voor de lastige eter is er meestal wel een hamburger, pizza of hot dog.

Ons eerste reisdoel is Malakka. Hier kun je de geur van het Nederlandse verleden opsnuiven. Ooit was Malakka een van de belangrijkste handelssteden van de Oriënt en werd achtereenvolgens veroverd door de Portugezen, Nederlanders en Engelsen. Een aantal oude gebouwen verraadt de Nederlandse architectuur zoals het Stadthuys, waar ooit de Nederlandse gouverneurs zetelden en thans in gebruik is als museum.

Malakka is allang geen machtige stad meer en de Malakkarivier is verworden tot een smal, stinkend open riool die dwars door het verkrotte maar bedrijvige centrum loopt. Een bezoek is toch de moeite waard, al was het alleen maar vanwege de Nederlandse aanwezigheid die duurde van 1641 tot 1795.



De uitgestrekte theeplantages van de Cameron Highlands.

Van de stoffige provinciehoofdstad rijden we naar het noorden, naar de frisse Cameron Highlands. Dit gebergte is alleen te bereiken vanuit Tapah. Daar gaat een smalle en negentig kilometer lange weg met 600 bochten omhoog. Bij de watervallen van Lata Iskandar kunt u verkoeling zoeken. Verderop lopen de oorspronkelijke bewoners van Maleisië, de orang asli, langs de kronkelige weg met een blaaspijp in de hand of met een schepnetje om vlinders te vangen. Die worden gedroogd en als boekenleggers verkocht. U kunt gerust een kampong bezoeken en kennis maken met deze primitieve bewoners.

De heerlijke lucht in de hooglanden is een verademing. De groene bergen en theeplantages zijn wonderschoon. Bij het Sultan Abu Bakar Meer beginnen de hotels. Daar ligt The Lakehouse, een prachtig in Engelse Tudorstijl opgetrokken hotel. Bij Tanah Rata worden volop nieuwe hotels uit de grond gestampt. Helaas niet altijd even smaakvol. Zo overnachten wij in het comfortabele Equatorial Hill Resort nabij Brinchang. Het gigantische, splinternieuwe bouwwerk steekt lelijk af bij het landschap. De maaltijd is gelukkig een succes. De dronken garnalen in een kleipot maken op ons een onuitwisbare indruk.



De gouden koepel van de Ubadiah-moskee in Kuala Kangsar.

Vanuit de hooglanden keren we terug naar het vlakke land. We bezoeken de beroemde Ubadiah-moskee in Kuala Kangsar met zijn enorme gouden koepel en het Istana Iskandariah, het nogal protserige paleis van de sultan van Perak.

De nacht brengen we door in Taiping. Deze middelgrote stad wordt meestal door toeristen gemeden en daarom zou u er juist naar toe moeten gaan om het straatbeeld gade te slaan. De drukte bij de talloze eetstalletjes is sowieso een belevenis. Soms lijkt het voedsel niet altijd even vers. De autoriteiten verzekeren evenwel dat zeer goed wordt gelet op de kwaliteit. Eten in Maleisië doe je in de buitenlucht of in het hotel.

Maleisië is sedert 1963 zelfstandig. Het is een kieskoninkrijk waar de negen sultans en twee gouverneurs om de vijf jaar een nieuw staatshoofd kiezen. De feitelijke macht berust bij de minister-president.

Behalve het vasteland (West-Maleisië) dat wij bezoeken, bestaat de federatie ook uit de voormalige Britse kolonies Sabah en Serawak die op het eiland Borneo liggen. West-Maleisië is ruim drie keer zo groot als Nederland. De investeringen zijn omvangrijk en de welvaart stijgt met sprongen. Op het ene moment rijdt u langs een omvangrijk nieuwbouwproject en een uur later schudt u de hand van de inheemse bevolking.



Romantisch uitzicht over het Pedu Lake.

Van Taiping reizen we naar de meest noordelijke staat Kedah. We verlaten de hoofdweg en begeven ons langs stille wegen naar het aangelegde Pedu meer, dat vrijwel grenst aan Thailand. In dit nagenoeg onbewoonde gebied in het tropisch regenwoud bevinden zich sinds kort twee vakantieparken, Holiday Inn en Desa Utara Pedu Lake Resort. Wij overnachten in het laatste complex met 106 chalets.

Het loopt er nog geen storm. Op een novemberdag zijn wij de enige gasten. De bestemming wordt aangeprezen als paradijs voor een terug naar de natuur vakantie. In werkelijkheid is het een luxe uitgave van Centerparcs, maar dan wel met jungletochten. De huizen zijn smaakvol ingericht en in traditioneel Maleisische architectuur opgetrokken. Met zijn tweeën hebben wij de beschikking over drie televisies en drie stereo-installaties. Die laten we onbenut. Wij geven de voorkeur aan het fantastische uitzicht over het doorzichtige meer. Op de veranda omarm je je beminde en geniet je van de koele bries, strelend langs de lichamen en luisterend naar het geruis van de bladeren, het gekabbel van het water en de geluiden van vogels, insecten en roofdieren.

Van de romantiek in Kedah rijden we binnen vier uur langs rijstvelden naar de intense drukte en klamme vochtigheid op het eiland Pinang, dat door middel van een acht kilometer lange brug met het vasteland is verbonden.

Pinang is het Gran Canaria van Zuid-Oost Azië. In de hoofdstad Georgetown regeren de Chinezen in de overvolle winkels in de rokerige, nauwe straten. Maar op het eiland zijn ook prachtige gebouwen zoals het Khoo Kongsi paleis en de Kek Lok Si, de grootste boeddhistische tempel van Maleisië. Ook het magnifieke uitzicht vanaf de 830 meter hoge Bukit Pinang mag niet gemist worden.

Aan de stranden van Batu Ferringhi staan de chique hotels die alle comfort bieden. Na de vermoeiende autokilometers kunt u hier op adem komen.

In Maleisië is 35% van de bevolking van Chinese afkomst. Toch is het een moslimland. Op het platteland en in de middelgrote steden overheerst de sluier als teken van zedigheid, terwijl in de grote steden de mode westers is. Angst voor fundamentalisme is vooralsnog ongegrond.

In het land is alles te krijgen. Althans, echte koffie is een onbekend verschijnsel. De inwoners hebben hun eigen drab en in de hotels wordt Nescafé geschonken.

De Maleisiërs hebben vriendelijkheid hoog in het vaandel staan. Anders dan in het nabijgelegen Indonesië zijn de mensen niet opdringerig. U kunt zich bovendien in het Engels haast overal verstaanbaar maken.

Eén indruk blijft ook na terugkeer op het netvlies gegrift: de oogverblindende glimlach van de wonderschone, frêle, jonge Maleisische vrouwen. Alleen al dit panorama is een omweg waard.

REISWIJZER:
De verblijfskosten in Maleisië zijn laag. Alleen bier en andere alcoholische versnaperingen zijn duur. Benzine kost slechts 70 cent per liter. U moet op de snelweg wel tolgeld betalen, maar dat zal u de kop niet kosten.

De reis-organisatie Talisman is gespecialiseerd in reizen naar West-Maleisië, Sabah en Serawak.

Voor West-Maleisië bestaan complete arrangementen met een airco-huurauto. Hierbij worden ook de stadstaat Singapore en Kuala Lumpur aangedaan. U kunt uw reis ook in overleg zelf invullen.

Negentiendaagse reizen (vliegreis, 16 overnachtingen in middenklasse hotels, elf dagen autohuur) zijn er vanaf ƒ3.195 per persoon. U vliegt met Malaysia Airlines. Deze nationale luchtvaartmaatschappij heeft een uitstekende naam. Dit jaar kreeg men op Schiphol de punctualiteits-award voor de minste vertragingen. De stewardessen en stewards zijn zeer gastvrij en uitermate charmant, terwijl het eten en de drankjes goed verzorgd zijn. Er mag aan boord niet gerookt worden.

Voor meer informatie: Talisman, Rozenhof 33, 3311 JT Dordrecht. Telefoon: 078-614 2788, fax: 078-614 2715.

Publicatiedatum = 21 december 1996