zaterdag 6 januari 2001

Veilig genieten van natuur en sport

MALEISIË

door Peter Babbéko

KOTA KINABALU - "Welkom in ons prachtige hotel. Waar komt u vandaan als ik vragen mag? Uit Nederland?! Wilt u dan de groeten doen aan mijn Foster Parents in Aerdenhout. Hun naam is 'familie De Jong'."

Zo verwelkomt mij in hotel Nexus in de provincie Sabah in Oost-Maleisië een keurig geklede jongeman, wiens taak het onder meer is de gasten naar hun kamers te brengen. Enigszins verbaasd antwoord ik hem dat ik dat zeker zal doen na terugkomst in Nederland.

Een jongeman met een Chinees uiterlijk en werkzaam in een van de mooiste hotels van Maleisië. Ik houd hem voor een wees of misschien wel een oorlogsslachtoffer, die het dankzij Foster Parents toch heeft gemaakt in de maatschappij. Juist nu deze organisatie in Nederland enigszins in opspraak is, omdat sommige deelnemers twijfelen of de kinderen waar zij elke maand een bedrag voor overmaken wel echt bestaan en of de briefjes die de kinderen sturen ook werkelijk door hen geschreven zijn. Met dit Foster Parents-kind kan in Nederland misschien een beetje twijfel bij sommige donateurs worden weggenomen.

Boottochtje op een van prachtige rivieren in Oost-Maleisië. De lange kano's bereiken stroomafwaarts soms snelheden van 80 kilometer per uur.

Als ik het 'kind', genaamd Justin Hiew, nog eens goed aankijk vind ik hem wel wat aan de oude kant. Dus ik vraag: "Hoe oud ben je eigenlijk?" "Tweeëndertig", zegt hij. Ik schat hem minstens tien jaar jonger.

"En wanneer is het eerste contact met Foster Parents gelegd?" "In 1991", is zijn antwoord. Snel rekenend: "Maar toen was je al 23 jaar." "Ja, dat klopt, want toen kwam de familie De Jong uit Aerdenhout voor het eerst in het hotel, waar ik toen werkzaam was, en het klikte meteen. Zodoende werd ik hun pleegkind en zij mijn Foster Parents. Wij hebben regelmatig contact met elkaar."

Zo werd in één keer een aardig achtergrondverhaal van tafel geveegd. Jammer voor mij en jammer voor de Nederlandse organisatie van Foster Parents.

Overigens kan ik mij goed voorstellen, dat de familie De Jong heel erg gesteld is op Justin Hiew. Zelden heb ik zo'n aardige hotelmedewerker ontmoet. Niet alleen hij, iedereen in het hotel is een en al vriendelijkheid. Zoals de general-manager zegt: "Het vak moeten ze leren, de vriendelijkheid zit in het hart."

Veilig

Maleisië is voor toeristen een veilige bestemming. Het land is ook prima geschikt voor reizen met kinderen. En wat voor Nederlanders erg belangrijk is: de gezondheidszorg staat op een hoog peil, ook in de provincies zoals Sabah en Sarawak. Je kunt overal met Engels uit de voeten.

'Pleegkind' een beetje aan de oude kant

Voor kinderen van pakweg zes jaar en ouder is een bezoek aan een schooltje in een kampong (dorpje) een leuk en tegelijkertijd leerzaam avontuur. Dan zien zij dat je ook gelukkig kan zijn zonder Nike-schoenen en mobieltje. En een nachtje slapen in een longhouse zullen zij hun hele leven niet vergeten. Longhouses zijn langrekte woningen op palen, waarin soms wel tweehonderd personen bij elkaar leven. Tusen de palen wonen de huisdieren. Het is een gekrioel van jewelste.

De zondagsmarkt in Sabah is een waar feest, niet alleen voor de toeristen die in de ochtenduren verschijnen, maar zeker voor de bewoners van de streek.

Maleisiërs houden van kinderen. Het kan gebeuren dat u tijdens een bezoek aan een restaurant de kinderen ineens kwijt bent. Heel grote kans dat ze dan helpen in de bediening, met een keurig schortje voor, of verblijven in de keuken waar het përsoneel ze op een gigantische manier verwent met toestemming van de chef-kok. Een feest voor de kinderen. En als zij blij zijn, zijn de ouders dat natuurlijk ook. Wanneer de kinderen verblijven op de kamer van de ouders scheelt dat aanmerkelijk in de kosten.

De provincie Sabah biedt de Nederlandse toerist goudgele stranden. Sommige stukken zijn wel zes kilometer lang voor zij door een rotsformatie worden doorbroken, en zijn uitermate geschikt om met de terreinfiets te berijden. De zee is glashelder en behaaglijk van temperatuur (30 graden). Voor sportief baantjes zwemmen eigenlijk net iets te warm. Vanaf het strand van het Nexus hotel kunnen geen andere watersportactiviteiten dan zwemmen worden beoefend.

De reden is duidelijk. De hotelgasten wensen rust. Dus vlakbij het hotel geen lawaai van speedboten, waterscooters, of ander motorisch geweld. Maar herrieschoppers hoeven niet te treuren. Een paar kilometer van het hotel verwijderd is een groot watersportcentrum uit de grond gestampt, waar alle denkbare watersporten kunnen worden beoefend. Zelfs parasailing is mogelijk. Busjes verzorgen het vervoer tussen hotel en centrum.

Geluk

Bij het hotel ligt een prachtig aangelegde 18 holes golfbaan met een gezellig clubhuis op het terrein van in totaal 1000 hectare. Zelfs een wandeling door een stukje regenwoud direct bij het hotel, van zeker een miljoen jaar oud, behoort tot de mogelijkheden. En als u geluk heeft, ziet u van daaruit de hoogste berg van Zuidoost-Azië, de Mount Kinablu ( 4100 meter hoog).

Wanneer u genoeg heeft van het strand, kunt u een excursie maken naar een waterval in de jungle, een tocht maken in een grote kano (longboat) over een snel stromende rivier, slapen in een karakteristiek longhouse bij de oorspronkelijke bewoners of een kijkje nemen in een opvangcentrum voor orang-oetangs. Alles wordt op verzoek voor u georganiseerd. Deze tochten, begeleid door perfecte gidsen, zijn stuk voor stuk veilig voor jong en oud.

Op de markt worden hapjes klaargemaakt waar je bijstaat.

Als u kennis wilt maken met de verschillende autochtone bewoners van Sabah is een bezoekje aan de zondagsmarkt op een uurtje rijden van het hotel een must. De markt is een echte sociale gebeurtenis. Zij is er voor niet alleen om handel te drijven, maar ook om contacten met familieleden en vrienden aan te halen. Sommige bewoners van de oerwouden moeten uren lopen met een mand vol fruit, noten, kruiden en groenten op hun schouders om de markt te bereiken. Anderen arriveren met volgestouwde minibusjes. De kleuren en de geuren van dat alles zijn een waar feest voor de zintuigen. De eettentjes zitten barstensvol en tijdens het passeren loopt het water je in de mond. Of het verstandig is om aan te schuiven betwijfel ik. Mogelijk moet u na de maaltijd een paar dagen op loopafstand vanhet hotel blijven. Maar deze problemen kunnen zich ook voordoen in de 'beschaafdere' landen rond de Middellandse Zee.

En denk nu niet, daar zullen wel veel toeristen op afkomen. Dat valt best mee, vooral als u vroeg bent, komt u geen collega's tegen en kunt u foto's nemen zoveel u wilt. Het is wel raadzaam dat vooraf even te vragen, vooral aan de ouderen op de markt.

Maleisië is een perfecte vakantiebestemming, niet voor een paar dagen, maar voor tenminste een paar weken. Na een of twee weken trekken door het land en dan een week rust aan het strand, komt u thuis van een echte wereldvakantie. En hebt u echt waar voor uw geld gekregen.

  • REISWIJZER
  • Dé reisspecialist voor Maleisië is al jarenlang Talisman in Dordrecht. Het bedrijf maakt desgewenst een reis op maat, met of zonder kinderen. U vliegt in de meeste gevallen met de Maleisische luchtvaartmaatschappij MAS. De vlucht duurt ongeveer twaalf uur. Vergeet niet om aan boord een portie saté te vragen. De maatschappij maakt elke dag 20.000 vleesstokjes klaar voor consumptie in de lucht. Inlichtingen: Talisman, telefoon 078-6142788.
  • Internet: www.talismanreizen.nl

EIGEN FOTO'S