&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

MALEISIË:

heerlijk eten op straat


door Henk de Koning

MARANG - Ons land heeft de reputatie een bijzonder proper land te zijn, maar die kroon is Nederland al lang en met ere ontnomen door Maleisië. Neemt het zwerfvuil met name in de grote steden in ons land toe, in Maleisië toch een Aziatisch land met makkelijke opvattingen zou je denken zal het publiek nog geen sigarettenpeuk, een leeg blikje of een papiertje zomaar op straat deponeren.

Deze vogel moet voor
zijn eigen eten zorgen.

Ook gaat in Maleisië de bevolking verzorgd gekleed, is het land vrij van bedelaars en staat de criminaliteit op een zo laag pitje dat men veilig over straat kan en zelfs de binnenlanden kan bezoeken. Bij aankopen in Maleisië geen plakkerig gehakketak over prijzen, treinen, bussen en vliegtuigen houden zich aan de juiste tijd, het voedsel is smakelijk en wordt hygiënisch verzorgd. Zelfs het kraanwater in Maleisië is goed drinkbaar al blijft water uit flessen, vanwege de smaak, de voorkeur houden.

Daarbij zijn de mensen er van nature vriendelijk en gastvrij en omdat in Maleisië ook nog een zeer zonnig klimaat heerst (27 tot 33 graden) en de natuur zich met een bonte flora en fauna buitengewoon gul manifesteert, prijkt dit land met stip op onze lijst van meest geliefde vakantieplekjes rond de aardbol.

Kennelijk bestaan er meer van die lijstjes want het toerisme naar Maleisië is sterk groeiende. Een belangrijke troefkaart die het land in het spel om de toeristische knikkers uitspeelt, zijn de goede accommodaties waarover het beschikt.

Het Marang Resort & Safari's bijvoorbeeld is een familiepark in kampongsfeer, dat ligt bij een vissersdorpje ten zuiden van Kuala Terengganu. Het telt een reeks luxe houten chalets, die deels liggen aan een rivier, deels langs aan een zandstrand van de Zuid Chinese Zee. Zo uit je bed, zo in de badwarme branding. Talloze olielampjes, aangestoken door een speciaal 'lampenmannetje' dat vriendelijk groetend van huisje tot huisje gaat, zetten het resort in een fonkelend licht zodra de zon achter de kim verdwijnt om elders de boel te wekken.

Maleisië telt vele luxe hotels en resorts, vaak romantisch verscholen tussen oerwoudgroen, maar toch van alle gemakken voorzien

Regelmatig vinden van hieruit kleinschalige, maar avontuurlijke excursies plaats. Zoals een boottocht over de rivier, waarbij enorme visarenden met een zweefduik naast de boot voedsel uit het water grissen dat de gids er speciaal voor die actie heeft ingeworpen. Of een vaartocht door enorme mangrovebossen waar kleurrijke leguanen en horden van tak naar tak springende apen zich schichtig, maar ook lawaaierig vertonen.

Zeer aan te bevelen is een bezoekje aan een kampong, waar mensen, dolende kippen, kraaiende hanen, katten en apen als huisdieren één groot gezin vormen. De dichtst bijzijnde kampong bereiken na een korte vaartocht gevolgd door een avontuurlijke wandeling over slingerpaadjes in een stil en landelijk gebied.

Warm van de tocht bieden de kampongbewoners ons kokosmelk vers uit de vrucht aan. Vrouwen in sarong, sommigen ouder dan tachtig, zitten weggedoken onder een bladeren afdakje waar ze dakbedekkingen van palmbladeren vlechten. In de korte pauzes draaien ze rietdunne shaggies van tabak in een vloeitje van boomblad. Ze lachen veel die vrouwen, perkamenten wezentjes die van aow en huidverjongende crèmes volstrekt geen weet hebben. De kampoudste demonstreert hoe zijn aap er op afgericht is aan een lang touw in een kokospalm te klimmen om in de kruin de beste vruchten te plukken.

Deze luxe chalets staan praktisch op het strand aan de Zuid Chinese Zee.

Omdat in Maleisië het Engels de tweede voertaal is en de criminaliteit nagenoeg valt te verwaarlozen, is dit vakantieland prima geschikt om individueel te reizen. Zeker westelijk Maleisië is ideaal om per auto te verkennen. De wegen zijn prima en goed bewegwijzerd waardoor men ook zonder gids eenvoudig en veilig kan reizen. Anders is dit in de op Noord-Borneo gelegen staten Sabah en Sarawak. Vanwege de dichte oerwoudbegroeiing is de infrastructuur hier minder ontwikkeld.

Buiten de deur eten is spotgoedkoop en de maaltijden zijn bijzonder veelzijdig en smakelijk. Zeker in een restaurantje op straat, dat soms bestaat uit niet meer dan een rijdend keukentje, echter met een zo enorme keuze uit Chinese, Indiase, Maleisische en Thaise gerechten dat een grage eter er soms lange tijd radeloos om heen danst, niet wetende waar te beginnen. In Maleisië is streng toezicht op de hygiëne van de etenswaar, die restaurantjes op straat verkopen. De kans dat u doodziek wordt is minimaal.

Lekkere hapjes met vis en specerijen, nasi padang of chicken rice en natuurlijk murtabak, een pannenkoekje gevuld met vlees, ui, groente en ei. Tot slot nog een stukje durian. U weet wel die stinkende vrucht die zo verrukkelijk smaakt of zoals Engelstaligen beweren: "Smells like hell, tastes like heaven."

's Avonds 'dineren' we op een terrasje op de stoep van een straat aan een plastic tafeltje met dito stoeltjes. We nuttigen een kostelijk gerecht met veel vis, vlees, knapperige roergebakken groeten, geurige rijst en noodles dat ons wordt toegeschoven onder een ijsblauw tl-buisje dat praktisch, doch kil onze dis verlicht. Want voor de Maleisiër telt de kwaliteit van het voedsel, niet de entourage. Kosten van dit laatste eetavontuur? Drie dollar!

Voor inlichtingen: Malaysia Airlines, telefoon 020-5216262 of Talisman Reizen, telefoon 078-6142788. Website: www.talismanreizen.nl

  • REISWIJZER:
  • Maleisië is geschikt om met kinderen te reizen. De munteenheid is de ringgit waarvan de koers nogal wisselt. Creditcards worden in de toeristengebieden goed geaccepteerd. Internationaal bellen vanuit een hotel is duur. Het verkeer in Maleisië (voormalige Engelse kolonie) rijdt links, maar verkeer van rechts heeft voorrang. Tussen november en maart heerst in Maleisië de noordoost moesson. De duur van de vlucht naar Kuala Lumpur bedraagt circa twaalf uur. Win voor eventuele vaccinaties informatie in bij de huisarts.

 

EIGEN FOTO'S

Publicatiedatum = 11 november 2000