Lucca

Het Italiaanse Toscane heeft veel te bieden. Florence, Pisa, Siena, iedereen kent ze wel. Maar een prachtig stadje dat niet zo ver van Florence en Pisa ligt en vaak wordt vergeten is Lucca.

Lucca is apart. Omringd door een intact gebleven stadsmuur komt het direct over als een compact en afgesloten eeuwen-oud stadje dat een wereldje op zichzelf vormt. Veel mensen fietsen, heel bijzonder voor Italië, anderen maken een wandeling over de stadsmuur of komen speciaal voor de maandelijkse antiekmarkt, iedere derde zondag van de maand en de zaterdag ervoor. Alles is dan te koop. Oude spiegels, radio's, kapstokken, beelden van engeltjes tot en met porselein en oude juwelen staan overal opgesteld. Het lijkt meestal meer op een rommelmarkt dan een echte antiekmarkt. Het is de enige keer dat het anders zo rustige Lucca bezet is met standjes en druk onderhandelende verkopers en consumenten.

Meestal kom je Lucca binnen op het plein piazzale G.Verdi, waar de bussen aankomen, parkeermogelijkheden zijn en bij een toeristenbureau een plattegrond van het stadje te krijgen is. Als je van daaruit over de via San Paolino naar het centrum wandelt, langs de enige renaissance-kerk van het stadje, kom je bijna vanzelf een plein tegen met een standbeeld van de componist Puccini. Hij zit daar op zijn gemak, linkerbeen over zijn rechterknie gevouwen en kijkt de bezoeker bijna arrogant aan met een blik alsof hij zeggen wil dat Lucca zijn stad is. Dat is ook wel een beetje zo, want Lucca is zijn geboortestad en dat wil het Toscaanse stadje weten. Natuurlijk heeft Puccini in het beeld de onafscheidelijke sigaret in zijn hand, hij stierf dan ook aan longkanker.

Meteen rechts van het standbeeld heb je het geboortehuis dat de moeite waard is om even van binnen te bekijken. Voor een zacht entreeprijsje zie je o.a. manuscripten, verscheidene portretten van de componist en zijn familieleden en een vleugel waar Puccini de Turandot op componeerde. Op de achtergrond hoor je steevast opera's van Puccini, zoals de Turandot, de Tosca en madame Butterfly.

Vanuit Puccini's geboortehuis kun je twee dingen doen. Je kunt gelijk doorlopen naar de witte kerk met de hoge gevel die opdoemt, de Sint-Michaelskerk, of eerst even eten in het beste restaurant van Lucca. Tegenover het standbeeld van Puccini, een beetje verstopt aan de andere kant van de Via San Paolino is namelijk de Buca di Sant'Antonio. Een echt Toscaans restaurant waar de koperen pannen het plafond vullen, nette en vriendelijke mensen je bedienen en je de keuze hebt tussen verscheidene typisch Toscaanse gerechten, zoals tortelli lucchesi (tortelli van Lucca) als voorafje en dan fritto di costolette d'agnello con carciofi fritti (lamsrug met gebraden artisjokken) of natuurlijk de beroemde bistecca alla fiorentina, het dure maar lekkerste vlees wat er bestaat. En natuurlijk kan je er altijd een goede rode Chianti bij drinken om het nog beter te laten smaken.

Aan pittreske straatjes geen gebrek in Lucca.

Als je verder het stadje ingaat kom je bijna direct bij de Sint- Michaelskerk (Chiesa di San Michele) terecht. Typisch van deze romaanse kerk is het hoogste punt van de voorgevel waar je een levensgroot Michaelsbeeld met twee kleinere engelen ziet. Door haar centrale ligging in Lucca wordt de San Michele-kerk weleens voor de dom aangezien, maar dat is niet juist.

De dom van Lucca, San Martino, ligt wat meer afgelegen en is herkenbaar aan de gevel vol zuilen. De dom is vooral bekend om het praalgraf van Ilaria del Carretto en het houten christusbeeldje de 'Volto Santo'. Over dit 'heilig gelaat' beweert de legende in Lucca dat ze door de discipel van Christus Nicodemus gemaakt zou zijn, eeuwen bewaard zou zijn gebleven in het Oosten en daarna op mysterieuze wijze over zee zijn vervoerd op een boot zonder kapitein, om uiteindelijk bij de haven van Luni, vlakbij Lucca, aan te komen.

Ook de andere kant van Lucca is de moeite waard. Als je niet verdwaalt kun je door het doolhof van de typisch nauwe straatjes van het oude stadje richting het noorden terecht komen op een opvallend ovaal-vormig plein. Het was oorspronkelijk een amfitheater uit de tweede eeuw voor Christus, waar de Romeinen genoten van hun voorstellingen. Van de trapsgewijze zitplaatsen waar ze plaats konden nemen is niets meer over. Het plein is nu omringd door huizen, 'palazzi' en winkeltjes, zodat dit oude amfitheater een uniek plein is geworden, anders dan andere pleinen, maar ook anders dan de beroemde amfitheaters zoals de Arena in Verona of de Colosseum van Rome.

Nog voordat je bij dit amfitheater-plein komt moet de toren van de middeleeuwse familie Guinigi zijn opgevallen. Bovenop de hoge toren staan namelijk een paar bomen! Als je denkt dat ze niet echt zijn kun je nog altijd door de vliegende duiven heen de vele trappen van de toren beklimmen en op het dak de bomen zelf voelen. En als je van dat hoge punt om je heen kijkt zie je nog even dankzij het prachtige uitzicht over heel Lucca waarom dit Toscaanse stadje zo de moeite waard is.

Reiswijzer:

HOTELS (drie sterren) Piccolo Hotel Puccini, bij de Sint-Michaelskerk (Chiesa di San Michele), in het hartje van Lucca. Tweepersoonskamer kost 125.000 lire, inclusief badkamer, exclusief ontbijt. Slechts veertien kamers beschikbaar, dus vaak vol. Hotel La Luna, bij het amfitheater-plein en niet ver van de Guinigi-toren. Tweepersoonskamer van 130.000 tot 190.000 lire (deze laatste voor de speciale suites), inclusief badkamer, exclusief ontbijt. Dertig kamers beschikbaar. Hotel Universo, tussen het centrum en de dom, tweepersoonskamer kost 160.000 lire, inclusief badkamer, exclusief ontbijt. Zestig kamers beschikbaar. Twee-sterren hotel Albergo Diana, tussen de dom en de stadsmuur, 80.000 lire zonder badkamer, 98.000 met badkamer. Slechts negen kamers beschikbaar.

RESTAURANTS: Buca di Sant'Antonio, vlakbij het standbeeld van Puccini en de Sint-Michaelskerk (Chiesa di San Michele). Ristorante Giglio, tussen het centrum en de dom, dinsdagavond en woensdag gesloten. Trattoria-Pizzeria Gli Orti di Via Elsa, woensdag en donderdag met lunch gesloten. Goed restaurant, maar wat verder uit het centrum.

Bereikbaarheid Lucca vanuit Nederland: Met het vliegtuig van Schiphol naar Florence, vlakbij het centraal station van Florence Santa Maria Novella gaan er ieder uur reisbussen van de busmaatschappij Lazzi naar Lucca. De reis duurt een uur en een kwartier. Lucca is dichterbij Pisa, dat ook een vliegveld heeft, maar er zijn geen directe vluchten vanuit Nederland.

Publicatiedatum = 25 april 1998

terug Italie intro