zaterdag 6 januari 2001

FERRARA

Een Italiaanse fietsstad

door Alexandra van den Bos

FERRARA - Fietsen in een stad in het buitenland is vaak vragen om ongelukken, maar in het Italiaanse Ferrara aan de rivier de Po valt dat wel mee. Hier kun je gelukkig rustig vanaf het zadel de omgeving bekijken zonder direct door een auto de berm in te worden gejaagd.

Kleine Italiaanse fietsjes, vaak met een blits kleurtje en mandje voorop, bepalen het beeld in deze middeleeuwse stad, die op ongeveer 30 kilometer van de bekende Noord-Italiaanse plaats Bologna ligt.

Gids Nazarena, terwijl we op een zonnige nazomerdag over de stadsmuren fietsen: "Dertig jaar gelden besloot men hier om de binnenstad grotendeels autovrij te maken en nu zijn er dan ook liefst 100.000 fietsen op 150.000 inwoners. Boodschappen en je kind naar school brengen doe je hier niet met de auto. In de toekomst zullen er nog meer stalen rossen te zien zijn nu er stemmen opgaan om de gehele binnenstad autovrij te maken. Bovendien is het de bedoeling dat er ook meer fietspaden worden aangelegd naar de omringende dorpen.

De toerist die op weg naar Rimini even een ommetje maakt via Ferrara, hoeft overigens niet zijn tweewieler mee te zeulen. Op een aantal plekken in de stad kan een echte Italiaanse fiets vanaf ongeveer een tientje per dag worden gehuurd.

Wie graag een overzicht van de stad wil hebben, kan het beste eerst een aantal kilometers over of naast de uit de renaissancetijd stammende stadsmuur gaan fietsen. Slechts op een aantal plaatsen is de muur onderbroken door een weg die naar het centrum van de stad leidt. Mooi tijdstip om de muur te verlaten is rond tweeën in de middag als alle inwoners nog van hun siësta genieten. De kronkelige straatjes, steegjes en poortjes in bijvoorbeeld de uit de vijftiende eeuw stammende joodse wijk zijn dan geheel uitgestorven.

Verplichte afstapplaats is het ruim 600 jaar oude door de vooraanstaande familie d'Este midden in het centrum gebouwde kasteel. Zelfs de grootste cultuurbarbaar zal hier genieten van de indrukwekkende fresco's op de plafonds, die onder meer Grieks-Romeinse atletiekspelen en de vier jaargetijden voorstellen. Griezelen is het in de donkere, vochtige kelder van het kasteel, die via een trap en vervolgens een soort kruipgat is te bereiken. In deze mensonterende ruimte werden de Romeo en Julia van Ferrara in 1425 opgesloten.

Ugo en Parisina Malatesta waren hun werkelijke namen. Zij was al op veertienjarige leeftijd getrouwd met de bekende politicus Nicolò III uit Ferrara, maar werd niet lang daarna verliefd op Ugo. Een onmogelijke liefde; hij was namelijk uitgerekend een zoon van Nicolò III en Stella deTolomei; de favoriete maîtresse van de politicus. Ondanks hevige protesten vanuit de bevolking werden Parisina en Ugo jarenlang en gescheiden van elkaar in deze ondergrondse cellen gevangen gehouden. Eeuwen later huiver je bij de gedachte hoe deze twee geliefden onder erbarmelijke omstandigheden hebben moeten overleven.

Eenmaal boven de grond ben je al snel weer afgeleid. Je fiets, slechts voorzien van een iel slotje, blijkt er nog gewoon te staan. De volgende aan te bevelen halteplaats is de imposante kathedraal van San Giorgio met daarom heen een uitgestrekt plein met terrasjes, waar heerlijk Italiaans ijs bovenaan de menukaart prijkt. Kunst- en architectuurliefhebbers kunnen verder terecht in de talrijke kerken, musea, en voormalige paleizen.

Kortom, Ferrara is een leuke tussenstop voor wie op weg is naar bijvoorbeeld de Adriatische kust of voor een congresganger uit Bologna, die even een saaie lezing wil ontvluchten.

terug Italie intro