&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
GIDSEN
Jubeljaar in Rome is een ramp
Gelukkig komen de meeste toeristen na uren toch aan bij het Colosseum.

door MAARTEN VAN AALDEREN

ROME - "Help, wat een dag is dit! Eerst konden we met de bus de parkeergarage niet uit omdat de stempelautomaat het niet deed. Daarna hebben we een half uur tevergeefs op een andere bus gewacht, vervolgens hebben we de metro genomen, waar ik in de massa de helft van mijn groep ben kwijtgeraakt. Slechter kan het echt niet!" verzucht de Italiaanse gids Donatella.

Donatella is een van de vele gidsen in Rome die in dit Jubeljaar handenvol werk hebben in de begeleiding van massa's toeristen. Maar er zijn organisatieproblemen. De gemeente Rome maakt het werk van reisleiders en gidsen bijna onmogelijk. Door een speciaal beleid mogen dit jaar geen reisbussen de stad in komen. Speciaal ingezette Jubileumbussen en toegangskaarten maken het alleen maar een stuk lastiger.

Door een speciaal beleid mogen er dit jaar geen reisbussen de stad in. Dus lang wachten op een van de ingezette Jubileumbussen, maar die zijn bijna altijd propvol. De toeristengroepen moeten dan ook vaak anderhalve kilometer lopen om bij hun reisbus te komen.
Marc Jansen:
"Toeristen stellen mij natuurlijk verantwoordelijk"

"Dit is echt een ontzettend moeilijk jaar om te werken", vertelt de Nederlandse reisleider Marc Colenbrander. "Het begint met het aanvragen van die toegangskaarten. Je moet voor iedere zone weer een andere toegangskaart hebben, anders kom je het centrum van Rome sowieso niet in. Daarnaast moet je ook weer een andere toegangskaart hebben om die zone uit te gaan, terwijl je voor 's avonds weer een andere kaart nodig hebt. Met het aanvragen van al die kaarten ben je soms wel een paar uur tijd kwijt. Leuk als je aankomt na een lange reis uit Nederland met een groep toeristen. Ze staan de hele tijd in de brandende zon te wachten, klagen steen en been en stellen mij natuurlijk verantwoordelijk."

Het is nog maar de eerste kwaal voor de reisleiders. Het vervoer voor de toeristen in Rome blijkt vaak erbarmelijk. "Het is me met pijn en moeite gelukt om voor onze bus een plek in de parkeergarage van het Gianicolo (Janusheuvel) bij het Vaticaan te reserveren. Daar kun je niet zomaar heen, dat moet je van tevoren reserveren. De meesten weten dat niet. Als je zo slim bent om te reserveren, zeggen ze ook nog vaak dat de parkeergarage vol is, terwijl die in werkelijkheid half leeg staat." Het resultaat is dat de toeristengroepen maar liefst ruim anderhalve kilometer moeten lopen om naar hun bus te gaan. Anders kunnen ze met het gewone openbaar vervoer mee, gepropt tussen andere toeristen en de Romeinen. "Je verliest dan vaak mensen uit de groep. Het is erg lastig om in de chaos van het openbaar vervoer hier in Rome een groep bij elkaar te houden", aldus Colenbrander. "Naar ons hotel is zelfs nauwelijks openbaar vervoer. Toen we er daarom toch maar met onze bus heen gingen, kreeg onze chauffeur een fikse boete en moest voor twee weken zijn rijbewijs inleveren."

De Nederlandse gids Marc Janssen: "Een moeilijk jaar om te werken."

 

Een rit met de toeristen toont wat ze moeten doorstaan. Eerst staan we twintig minuten te wachten totdat we de parkeergarage uit kunnen omdat de stempelautomaat het niet doet. Als we daarna eindelijk door het drukke verkeer zijn geworsteld, komen we aan in het afgelegen Ostiense. Van hier moeten we helemaal naar het Colosseum. Een paar honderd toeristen van andere reisorganisaties wachten daar tevergeefs op de speciaal ingezette Jubileum-bussen. Om niet nog meer tijd te verliezen besluiten we maar met de metro te gaan, waar we ons moeten proppen tussen de massa. Enkelen van onze groep kunnen door plaatsgebrek niet meer naar binnen, een ander raakt tussen de deur gekneld. Als de metro snel optrekt, vallen de mensen over elkaar heen. "Pas op zakkenrollers!", roept de gids ons toe.

Als we na de wilde rit het Colosseum hebben bereikt, moeten we lang wachten totdat de groep eindelijk weer bij elkaar is. "Het is een mijl op zeven om op deze manier van het Sint-Pietersplein naar het Colosseum te gaan, maar ik zie geen andere oplossing", aldus Colenbrander. "Eerst nam ik een paar keer de directe lijn met de Jubileumbus, maar iedere keer kwam een groep zigeuners de bus in. Die zijn dol op die Jubileumbussen omdat die vol toeristen zitten. En toeristen weten van niks en hebben al hun geld op zak. Een paar haltes verder zijn ze alles kwijt."

"Ik ben blij dat ik niet in Rome hoef te werken!" zegt de Nederlandse stadsgids van Florence, Mirjam Welsing. "Laat ze maar jubelen in Rome."

Publicatiedatum = 24 juni 2000