&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Eurojet

Jubeljaar voor het Vaticaan

door Thijs Jansen

VATICAAN - Het Vaticaan staat dit jaar volop in de belangstelling. In de kerkstaat in het hartje van Rome is 2000 een jubeljaar. Twintig eeuwen Christendom worden er herdacht. En het is niet alleen voor gelovigen de moeite waard om een kijkje in de rooms-katholieke keuken te nemen. Er kunnen speciale excursies door de stad worden gemaakt, waarbij tal van bezienswaardigheden worden aangedaan.

Grenscontrole en belastingvrije winkels zullen bezoekers in het Vaticaan niet aantreffen. Toch is het kerkstaatje een onafhankelijke, soevereine staat. De officiële taal is het Latijn. Er kan een bezoek worden gebracht aan de Sint Pieter en aan het plein voor de kerk. De rest van het 43 hectare grote rijk is slechts toegankelijk voor een handjevol mensen. Op een klein kapelletje na: de kerk der Friezen.

Het Vaticaan is een onafhankelijke soevereine staat. Bij speciale gelegenheden stromen de pelgrims en toeristen massaal het Sint Pietersplein op.

FOTO: REUTERS

 

Voor de Nederlandse bezoekers werd de kapel van de Friezen in de schaduw van de Sint Pieter gebouwd. Al eeuwen geleden bezochten gelovigen uit de lage landen dit heiligdom, onder meer om landgenoten te ontmoeten en op adem te komen van de lange reis naar de eeuwige stad. Bisschop dr. M.P.M. Muskens schreef er enige jaren geleden een boekje over.

Nederzetting

De 'Nederlandse' kerk is niet alleen een bedevaartsoord voor gelovigen, ook cultuurliefhebbers kunnen er aan hun trekken komen. Het is naast religieus ontmoetingspunt ook een culturele trefplaats. Al tegen het einde van de zesde eeuw trokken onze voorouders van de lage landen naar Rome. Ze bouwden er een nederzetting in de buurt van het graf van Petrus. Er waren huizen, gastenverblijven, boerderijen en zelfs een ziekenboeg.

Veel wegen leidden ook toen al naar Rome. De meest gevolgde route vanuit Nederland naar de Italiaanse hoofdstad liep langs de Rijn tot Basel. Daarna ging het over de Alpen via de pas over de Sint Gotthard. Dikwijls werd er in groepen gereisd, omdat dit een betere bescherming bood tegen struikrovers. Wat dat betreft is er de afgelopen veertien eeuwen weinig veranderd: ook nu reizen caravan-bezitters ssoms in konvooi naar het zuiden van Europa.

Langs de route ontwikkelde zich in de loop van de tijd een netwerk van pleisterplaatsen. Als de reizigers uiteindelijk in Rome aankwamen, hadden ze behoefte aan een veilig onderkomen, liefst op een plek waar ze hun eigen taal konden spreken en onder landgenoten waren. Zo werd halverwege de achtste eeuw de kerk der Friezen gesticht.

Speciaal voor het jubeljaar is er een Italiaanse krant uitgebracht. Daarin staan (ook in het Engels) de programma's voor de komende maanden. In het blad wordt onder meer aandacht geschonken aan de geschiedenis van het Vaticaan, de architectuur en de cultuur in de kerkstaat en de folklore, ambachtslieden en niet als laatste de gastronomie. De inwendige mens in de Italiaanse hoofdstad Rome komt ook in het jubeljaar 2000 niets te kort.

Bezoekers aan het Vaticaan moeten zich komende zomer realiseren dat het in het centrum van Italië drukker is dan normaal. Hotelkamers zullen niet voor het oprapen liggen en ook de prijzen zullen zijn aangepast aan de vraag. Wie een dagje Rome op het programma heeft, doet er verstandig aan de stad met het openbaar vervoer of op de fiets te verkennen. Met de auto is er normaal al geen doorkomen aan, laat staan als de paus zijn gezicht laat zien.

Audiëntie

Wie bij de kerkvorst op een woensdag op audiëntie wil gaan, moet zich schriftelijk melden bij een informatiebureau op het Sint-Pietersplein. Steeds krijgen circa 7000 mensen daartoe de kans. Op 15 en 20 augustus zal het in Rome zwart zien van de jongeren. Dan wordt namelijk de wereldjongerendag gehouden.

Zo zijn er in het jaar 2000 maar liefst 121 vieringen. Verwacht wordt dat Rome op 20 augustus te klein zal zijn. Geschat wordt dat er dan een kleine 2 miljoen mensen extra binnen de muren van de eeuwige stad zullen zijn. Inlichtingen: Italiaans Verkeersbureau, Amsterdam, telefoon 020 6168244/45.

Publicatiedatum = 20 mei 2000