Eurojet

Vestmannaey-eilanden
ordeloos trosje onder IJsland

door Nico van der Zwet Slotenmaker

HEIMAEY - De hoofdstad van de Vestmannaey-eilanden, die als een ordeloos trosje onder IJsland hangen, heet Heimaey. Er is geen referendum nodig geweest om de belangrijkste plaats te benoemen, want er is er maar een. Op het stukje grond van zeven bij vier-en-een-halve kilometer dat lang geleden door een vulkaanuitbarsting boven water is gekomen en dat trouwens ook Heimaey heet wonen nog geen 5000 mensen.

De natuurlijke haven van Heimaey is alleen bij rustig weer te bereiken.

Veertien andere eilandjes en een stuk of dertig rotsen worden zelden of nooit door mensenvoeten betreden. Waarom zou je ook? Waar nog een beetje gras is tref je wat schapen die door de mannen van Heimaey op ingenieuze wijze naar boven zijn getakeld. Hoge rotswanden voorkomen dat je de kudde zo maar even aan land kunt zetten.

Visvangst

Meer dan een hobby is het overigens niet. Alles is hier geconcentreerd op de visvangst. Heimaey mag dan op de landkaart zo goed als weg te cijferen zijn, feit is wel dat twee procent van de IJslandse bevolking hier verantwoordelijk is voor bijna vijftien procent van de visexport, de dragende dobber waarvan de hele economie van het land afhankelijk is.

Heimaey levert een zeer forse bijdrage aan de visexport van IJsland.

Toerisme is er vrijwel uitsluitend op het hoofdeiland IJsland, waaraan Heimaey via allerlei kabels en een drinkwaterleiding gekoppeld is. Op zichtafstand, als het weer tenminste een beetje helder is. Normaal spookt het hier en op Heimaey werden afgelopen januari liefst 23 dagen geteld met windkracht negen of meer en de honderd vissersvaartuigen moesten in de haven blijven of buiten de storm afrijden. Verkeer in de haven was niet mogelijk.

Voor een cruiseschip een dus verre van ideale situatie om met de vlet voor een paar uur eens wat mensen af te zetten, maar omdat het vandaag uitzonderlijk goed weer is en we toch in de buurt zijn waagt de kapitein het er maar op. Op de kade staat zelfs een bus gereed om ons wat rond te rijden.

Vulkaan

En bij gebrek aan veel beter heeft de gids het dan al gauw over de 23ste januari 1973 toen de vulkaan Helgafjell het op zijn heupen kreeg. Het derde deel van de stad, zo'n 400 huizen, werd door gloeiend lava en as bedolven en het grote geluk was dat zo ongeveer de hele vloot binnen was, zodat vrouwen en kinderen onmiddellijk geëvacueerd konden worden. Er viel niet een slachtoffer. De mannen bleven om de zaak schoon te poetsen en ze begonnen met het verwijderen van een zes meter dikke roetlaag van het kerkhof.

Want er staat weliswaar geschreven dat de mens stof is en tot stof weder zal keren, ten opzichte van je voorvaderen dien je toch enig respect te tonen. Door de vulkaaneruptie kreeg Heimaey er een berg bij en landmeters hebben uitgerekend dat de omvang van het eilandje ook iets is toegenomen.

Natuurvorsers vind je hier regelmatig en nog niet zo lang geleden is er grote opschudding ontstaan toen op een onbewoonde lavaplek twee regenwormen werden ontdekt. Let wel, twee, een stelletje. Hoe zouden die hier nu terecht zijn gekomen? Hebben vogels die van ver kwamen ze uit hun snavel laten vallen?

Vogels

Dat zou kunnen, want vogels zijn er op de Vestmannaey-eilanden in overvloed.

Zelfs al komen er bijna nooit toeristen, toch is er altijd iemand die wat snuisterijen in de aanbieding heeft.

In periodes nestelen er ieder jaar tien miljoen. De papegaaienduikers vormen de absolute meerderheid met rond 700.000 exemplaren die van april tot en met augustus dit oord verkiezen boven Newfoundland waar ze de andere maanden van het jaar verblijven.

Die jaarlijkse invasie gaat precies volgens de regels. Iedere vogel zoekt zijn eigen hol in de rotsen weer op. Dan wil het natuurlijk wel eens gebeuren dat de vaste partner ontbreekt. Ongelukje misschien? Neergestort? Daar zit de papegaaienduiker niet echt mee. Hij of zij zoekt na een paar dagen een andere echtgenoot en alles lijkt weer goed. Tot echter de voormalige echtvriend(in) alsnog op komt dagen. Dan is het pech voor de nieuwkomer, want die wordt er een-twee-drie weer uitgeknikkerd en dan beginnen de wat moeilijkere gesprekken. "Waar was jij nou mee bezig?". "Ja, ik dacht je komt niet meer en toen...". Nou ja, u heeft het ongetwijfeld wel meer bij de hand gehad.

Duiker

Zulke misverstanden kunnen ontstaan, ook al omdat ze op Heimaey, waar de lekkernijen uiteraard niet voor het oprapen liggen, wel een vogeltje lusten. Echt kieskeurig zijn de eilanders niet, maar de papegaaienduiker scoort hoog op het menu. Met natuurvriendelijke instanties is afgesproken dat er jaarlijks 18.000 gevangen mogen worden om in de pot te verdwijnen. Dat heeft inderdaad geen enkel gevolg voor het bestand, want in het nieuwe seizoen verschijnen er toch weer 700.000.

Ieder jaar komen er 700.000 papegaaienduikers naar de Vestmannaey- eilanden

Vogels vangen is trouwens een hele kunst en daartoe vertonen de mannen veel waaghalzerig klimwerk langs de rotswanden. Wie niet als Tarzan met een touw overweg kan telt hier niet echt mee en de vreemdeling in hun bus worden dan ook al snel getrakteerd op een optreden in die richting door de lokale jeugdkampioen. Het is de enige echt toeristische attractie, al verdient de juffrouw in de haven die voor deze gelegenheid op een stapel netten wat snuisterijen heeft uitgestald ook nog een eervolle vermelding.

Ja, en wat is er zo verder nog te zien? Een ganzenfarm, inderdaad. Die draait alleen op de kerstdagen en de stomme dieren zijn zich dus nog nergens van bewust. Even verder is de golfbaan. Achttien holes. Als ik de verhalen mag geloven komen profs van naam juist hier oefenen om rekening te leren houden met de wind Geen beschutting. Bomen bestaan hier niet. De sportieve trots van het eiland is trouwens de voetbalclub, die het afgelopen seizoen alle andere clubs van IJsland de baas bleef. Kampioen dus. In de tweede voorronde van de Champions League uitgeschakeld door MTK Boedapest. Kijk het maar na. Vestmannaey Jar, het staat er echt.

Erg

Dat is van de woning die destijds door as en lava werd bedekt nauwelijks meer te zeggen. Maar men heeft alles laten staan om de schaarse bezoekers te laten zien hoe erg het was.

Bij de lunch neem ik een stukje vis. Gevogelte wijs ik af. De gids heeft inmiddels wel gemerkt dat haar gehoor bedenkelijk heeft gekeken bij de verhalen over het nuttigen van de papegaaienduikers en ze gooit haar laatste troef op tafel. Jonge vogels willen in hun hol nog wel eens worden aangetrokken door het licht van het stadje en dwarrelen daar dan vervolgens stuurloos rond. De burgerplicht gebiedt dan ze te vangen en naar de klippen terug te brengen.

"Opdat jullie ze volgend jaar als ze volwassen zijn wel echt kunnen vangen en alsnog opeten", zegt een wel heel sceptische vreemdeling.

"Ja, dat is de loop van de natuur", zegt de gids.

En hij kan het weten.

Hij woont er middenin.

Publicatiedatum = 9 oktober 1999

vlag IJsland GIF