Glasgow in 1999: stad van Architectuur en Design

Pubs in Victoriaanse bankgebouwen en theesalons van Mackintosh

door THEA DETIGER

GLASGOW - Glasgow heeft een aantal positieve bijnamen. De Groene Stad vanwege de 17 stadsparken. De Vriendelijke Stad, een predikaat dat de lezers van het grote Amerikaanse reisblad Conde Nast's Traveller Magazine de stad gaven. De Beste Winkelstad van Groot-Brittannië ná Londen. En binnenkort: de Stad van de Architectuur.

Café-restaurant 'Drum & Monkey' in een voormalig Victoriaans bankgebouw.

Na een nek aan nek-race met Edinburgh is Glasgow voor 1999 uitgeroepen tot Stad van Architectuur en Design.

Entree van de Glasgow School of Art, waarin fraaie voorbeelden van Mackintosh' genie te zien zijn.

Reden om extra vaart te zetten achter de grote schoonmaak- en opknapbeurt, die al in 1983 is begonnen om de stad van het industrie-zwart te ontdoen en de rijk gedecoreerde gebouwen voor verval te behoeden. Sommige krijgen een nieuwe functie. Zo zijn er Victoriaanse bankgebouwen omgetoverd in knusse café's en kerken in restaurants.

Centraal in de presentaties staat natuurlijk Glasgows wereldberoemde art-nouveau-designer Charles Rennie Mackintosh (1868-1928). In de Glasgow School of Art, waar Mackintosh avondstudent was, en in het Mackintosh House van de universiteit zijn tal van meubelontwerpen te zien van deze Schotse architect.

Stoel

Maar de meest oorspronkelijke plekken om zijn werk te bewonderen zijn de Willow Tea Rooms, die hij vanaf 1896 inrichtte voor Catherine (Kate) Cranston. Met de hoge strakke stoel, die hij voor de tearooms ontwierp en die sindsdien bekend staat als de Mackintosh-stoel, werd hij op slag bekend. Op verzoek van Kate Cranston ontwierp hij ook nog een stoel met een middelhoge leuning en een lage voor de serveersters. Deze laatste mocht niet al te gemakkelijk zijn. Lang zitten was niet de bedoeling.

Interieur van één van de tearooms die Mackintosh begin deze eeuw inrichtte voor Kate Cranston.

Een splinternieuw project van Glasgow is de restauratie van het zogenaamde 'Lighthouse', het krantengebouw dat Mackintosh voor de 'Glasgow Herald' ontwierp.

Achter dit front van de Glasgow Herald komt het nieuwe architectuurmuseum.

Het imposante gebouw moet een modern architectuurmuseum worden. Hoewel Mackintosh momenteel zeer in de belangstelling staat (in 1997 was er nog een grote tentoonstelling over hem te zien in New York, Chicago en Los Angeles), was hij aan het eind van zijn leven totaal vergeten.

Datzelfde gold voor Kate Cranston, die 20 jaar zijn opdrachtgeefster bleef. Met haar tearooms blijkt ze een vooruitziende blik te hebben gehad. De telefoonkamer die ze had ingericht voor mensen die vanuit de tea room zaken wilden doen, is in zekere zin een voorloper van het nu populaire internet-café.

Kinderen

Naast Mackintosh hoopt men ook zijn voorganger en inspirator Alexander Thomson, bijgenaamd de Griek (1817-1875), meer bekendheid te geven. Thomson, één van de 17 kinderen van een boekhouder, was een self-made man. Hoewel hij nooit gereisd heeft, liet hij zich sterk beïnvloeden door de Griekse en Egyptische oudheid. Zowel zijn kerkgebouw aan de St.Vincent Street in Glasgow als de villa Holmwood House, die hij voor de industrieel James Couper bouwde in Zuid-Glasgow, zien eruit als Griekse tempels.

De universiteit van Glasgow.

Ook Thompson ontwierp naast gebouwen ook meubels en accessoires. Hij was zeer succesvol en welgesteld. Dankzij de beurs, die hij ieder jaar uitloofde voor de meest veelbelovende student, kon Mackintosch inspiratie opdoen in Europa.

Voor de hal van het Hilton Hotel in Glasgow werd een origineel tapijtontwerp van Mackintosh nagemaakt.

Glasgow Tourist Board tel. 00-44-141-2044480.

EIGEN FOTO'S

Publicatiedatum = 24 december 1998

terug Groot-Brittannie intro