&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Schotse Speyside regelrecht eldorado
voor alcoholische fijnproevers
Whiskystokers bieden
kijkje in hun keuken
door JAN COLIJN
MORAYSHIRE (Schotland) - Schotland heeft een traditie hoog te houden
als het gaat om het stoken van whisky. Voor menig dorpje of stad is de
plaatselijke distilleerderij soms zelfs de kurk waar de lokale economie
op drijft. Vrijwel elke whiskystoker stelt zijn deuren wagenwijd open
voor de toerist, die er behalve van de sfeer uiteraard ook van het levenswater
zelf kan proeven. Vooral in Speyside wemelt het van de whisky-'fabriekjes',
waardoor deze regio een regelrecht eldorado vormt voor voor alcoholische
fijnproevers.
De Schotten weten al sinds mensenheugenis van gerst, water en gist het
'uisge beatha' Gaelic voor 'levenswater' te stoken. Een proces dat in
de loop der eeuwen verder is verfijnd en dat bovenal grote vakkennis
vergt. Het befaamde credo 'vakmanschap is meesterschap' lijkt hier
sterker van toepassing dan op welk drankje dan ook.
De talloze distilleerderijen is er alles aan gelegen dit imago niet
alleen zo zorgvuldig mogelijk in stand te houden, maar het liefst ook
zo lucratief mogelijk te exploiteren. Vandaar dat zij de
vakantieganger, tegen een kleine vergoeding, een blik in hun keuken
gunnen. Een uitgelezen kans om de naamsbekendheid een fikse impuls te
geven.
Elke distilleerderij doet z'n uiterste best zich te onderscheiden van
z'n collega-concurrent. Vaak wordt er altijd wel een detail ontdekt
waarom juist deze whisky uniek is in z'n soort. Zo licht de gids
tijdens onze rondleiding door het Cardhu-complex eveneens te vinden in
Speyside toe dat het destijds een vrouw was die aan de wieg stond van
het recept voor deze whisky.
In grote lijnen zijn er twee soorten van dit levenswater: de maltwhisky
en graanwhisky. Bij de 'kenners' geniet maltwhisky over het algemeen
meer aanzien zodat het dus ook meteen kostbaarder is. Een zogeheten
singlemalt is een pure maltwhisky, terwijl een blend daarentegen een
mengsel is van malt- met graanwhisky. En hoe hoger het percentage
maltwhisky, hoe beter en dus ook duurder de blend.
Hoezeer onze gids ook haar best doet, het proces van het whiskystoken
is visueel weinig opwindend. Ze vertelt over hoe het gerst wordt
gemouten en vervolgens de gisting plaatsheeft. Af en toe word je
daarbij een kijkje in een uit de kluiten gewassen gistvat gegund.
Overigens weinig benijdenswaardig want de gassen die opstijgen uit het
pruttelende goedje stinken als een oordeel. De grote koperen
distilleerketels, waarvan de vorm van grote invloed is op het karakter
van de whisky, zijn weliswaar aardig om te zien, maar ook niet meer dan
dat.
Veel leuker is het bezoekje aan de immense voorraadkelder. Daar liggen
duizenden vaten opgeslagen, wachtend op consumptie. Geduld is hier een
schone zaak want dit is een van de belangrijkste fasen in het proces.
De versgestookte whisky is namelijk nog kleurloos en pas tijdens het
jarenlange rijpingsproces krijgt het in de eiken vaten z'n gouden kleur
en wordt het drankje zachter en rijker van smaak. Volgens de wet moet
whisky minimaal drie jaar rijpen, maar de meeste soorten singlemalt
liggen acht jaar of langer.
Engelendeel
Tijdens dit rijpingsproces loopt naarmate de jaren verstrijken het
alcoholpercentage overigens beduidend terug. Soms zelfs met tientallen
procenten. Gelijkertijd verdwijnt ook een deel van de whisky. Deze
vloeistof verdampt namelijk via de wanden van de vaten. Volgens de
overlevering zouden het de engelen zijn die zich tegoed doen aan deze
whisky. Vandaar dan ook dat de Schotten deze spoorloos verdwenen
hoeveelheid gekscherend het 'engelendeel' noemen. "Hier boven de
Cardhu- distilleerderij hebben we de gelukkigste engelen van heel
Schotland", zegt onze gids, daarmee de kwaliteit van deze whisky
nog eens onderstrepend.
De voorraadkelder van Cardhu. Hier liggen duizenden
vaten opgeslagen, wachtend op consumptie. Geduld is hier een schone
zaak want dit is een van de belangrijkste fasen in het proces.
Indertijd bij de geboorte van prins William werd bij Cardhu, inmiddels
overgenomen door het vermaarde Johnny Walker, meteen een aantal vaten
van de beste whisky opzij gelegd. "Op zijn achttiende verjaardag
krijgt prins William deze cadeau. Daar leven wij dus al jaren naar toe
want dan wordt het pas echt feesten", zegt onze gids, terwijl zij
veelbelovend het bekende gebaar met haar pols maakt. Waarmee zij meteen
het startsein geeft voor het hoogtepunt van onze rondleiding: het
proeven van de whisky met na afloop uiteraard een bezoek aan het
winkeltje, dat ligt volgestouwd met drankjes en de meest uiteenlopende
soorten souvenirs.
Een bezoekje aan Schotland is incompleet zonder zo'n rondleiding door
een whiskystokerij. Er zijn zelfs hele routes uitgestippeld, waarbij op
één dag meerdere distilleerderijen kunnen worden
aangedaan. Wellicht dat de ware liefhebbers er helemaal hun hart op
kunnen halen, maar voor de leek is dat wat te veel van het goede. Het
verhaal blijft immers in grote lijnen telkens hetzelfde. Een voordeel
biedt het wel. Na zo'n hele whiskyroute te hebben afgewerkt, is de kans
groter dan ooit dat je het monster van Loch Ness kunt aanschouwen.
Misschien zelfs wel twee...
Publicatiedatum = 21 november 1998
|