De excentrieke tuinen van
Oost Engeland
Het pretpark van
Darling Daisy

De prinsen van Wales hebben altijd een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend op adellijke dames in Groot-Brittannië. Schandalen daaromtrent zijn dan ook niet alleen van deze tijd. Rond de eeuwwisseling was de affaire van de gravin van Warwick, bijgenaamd Darling Daisy, met Edward VII het gesprek van de dag.

Darling Daisy, de gravin die een pretpark liet aanleggen voor haar prins.

Speciaal om haar prins te verleiden liet Daisy op haar landgoed Easton Lodge een lusthof aanleggen met een romantische Italiaanse tuin, spannende tuinhuisjes en een avontuurlijke boomhut met een rieten dak. Ze probeerde daarmee te concurreren met de tuinen van Marlborough House, waar de adel zich doorgaans amuseerde en die volgens haar 'de beste omgeving om te flirten' was die er bestond.

Easton Lodge, dat bij Great Dunmow ligt (ten Zuiden van Cambridge) had Daisy al geërfd voordat ze met de graaf van Warwick trouwde, toen ze nog Frances Evelyn Maynard heette. Ze leidde er een vrolijk leventje met veel wilde, peperdure feesten en omgaf zich in de jaren voor haar dood in 1938 met tal van dieren. Voor haar lieveling, een tamme rat, had ze gaten gemaakt in alle deuren zodat hij ten allen tijde bij haar kon komen.

Basis

Na haar dood bleef het huis, dat door twee grote branden al aanzienlijk geslonken was, onbewoond en het landgoed werd in de Tweede Wereldoorlog als basis van Amerikaanse bommenwerpers gebruikt. Van het tuinontwerp van Harold Peto was dan ook vrijwel niets meer over toen de huidige eigenaars Brian en Diana Creasy 'Easton Lodge' in 1971 kochten.

"Alles was overwoekerd", zegt Brian, die vijf jaar geleden zijn verhuurbedrijf van trucks verkocht om zich helemaal aan zijn landgoed te gaan wijden. "In de Italiaanse tuin was de stenen balustrade door omgevallen bomen in de vijver geduwd en van de Japanse tuin restten slechts een paar stenen beelden. De boomhut keek destijds uit over een tapijt van dichtbegroeide boomkruinen, ontstaan door het regelmatig toppen van een bos vol lindebomen. Maar ook die zijn inmiddels onherroepelijk doorgeschoten."

Romantisch

Hoewel Brian de meeste brokstukken uit de vijver heeft gevist en verrukkelijke bloeiende borders heeft gemaakt tegen de achtergrond van een romantisch paviljoen, is de tuin duidelijk nog in een restauratie-fase. Een extraatje vormt echter de expositie over Darling Daisy, die we bereiken via een ronde binnenplaats met het originele mozaïek en de fontein van Harold Peto. In stilte hoopt Brian dat één van zijn Nederlandse bezoekers hem misschien kan vertellen hoe de verdwenen Hollandse Tuin eruit moet hebben gezien. "Ik denk eigenlijk dat hij alleen maar zo heette omdat er een huisje in stond voor het maken van boter en kaas met blauwwitte Hollandse tegeltjes."

Bloeiende border in Easton Lodge.

Oost-Engeland (waaronder men de districten Suffolk, Norfolk, Cambridgeshire en Essex rekent) is voor ons makkelijk bereikbaar met de boot van Hoek van Holland naar Harwich. Hoewel het gebied bij tuinenliefhebbers niet zo bekend is als het Zuiden van Engeland zijn er heel wat buitenhuizen met vaak ongewone tuinen te bewonderen. In de 16de eeuw toen Hendrik VIII alle abdijen sloot en links en rechts uitdeelde aan zijn adellijke vriendjes, begon het al mode te worden om hier een zomerverblijf te hebben. En met name aan het eind van de 19de eeuw probeerden de eigenaren elkaar af te troeven met excentrieke verzamelingen en tuinen.

Zo legde de derde lord Ongley naar verluidt voor zijn Zwitserse maîtresse op zijn landgoed Old Warden een heuvelachtige Zwitserse tuin aan compleet met Zwitserse huisjes, bruggetjes en een enorme grot. Joseph Shuttleworth, die het landgoed in 1872 van hem kocht, voegde daar specifieke Victoriaanse elementen aan toe. Zo kregen de huisjes kleurrijke glas-in-lood ramen en werd de grot uitgebreid met een plantenkas waarin de blauwe regen in het voorjaar weelderig bloeit.

De grot van de Zwitserse Tuin (Swiss Garden) vlakbij Bedford.

Tuinkamers

Het imposante Ickworth House met zijn grote, ronde hoofdgebouw, de Rotunda, was weer geïnspireerd op Italië. Het werd in 1795 ontworpen voor Frederik Augustus Hervey, graaf van Bristol en Bisschop van Derry en afgebouwd door zijn zoon de eerste markies van Bristol. Het huis kijkt uit op een Italiaanse tuin met oranjerie, omgeven door een 2 meter brede haag bestaande uit 23 verschillende soorten buxus. Speciale tuinkamers herbergen een Zilveren Tuin met veel grijstinten en een Stronkentuin waarin bomenstronken met de wortels naar boven werden geplant om een spookachtige sfeer te creëren.

De graaf de Grey, die Wrest Park liet aanleggen, was Frans georiënteerd en creëerde een Klein Versailles. Terwijl lord Fairhaven, die in 1926 de Anglesey Abbey kocht dol was op beelden en in zijn immense park onder andere een brede laan met Romeinse keizers liet maken.

REISWIJZER:

Harwich is in 3 uur en 40 minuten te bereiken met de ferry van de Stena Line vanuit Hoek van Holland. Stena Line biedt diverse dagtochten naar tuinen, landhuizen en abdijen, maar ook naar Cambridge, Londen en naar speciale evenementen.

INLICHTINGEN: 0174-315850. Wie langer en op eigen gelegenheid wil gaan kan inlichtingen over tuinen krijgen bij het verkeersbureau van Oost Engeland: 00-44-1473-822922.

Publicatiedatum = 11 juli 1998

terug Groot-Brittannie intro