Lot van de Titanic verbonden
met de stad Southampton

door Nico van der Zwet Slotenmaker

SOUTHAMPTON - Nu iedereen het toch over de Titanic heeft, is het passend weer eens in Southampton te zijn, want daar staat het gedenkteken over het droeve lot dat het onzinkbaar geachte schip op haar eerste reis onderging. Natuurlijk, de oceaanstomer was uit deze Zuid-Engelse havenstad vertrokken en mag dus juist hier worden herdacht.

Het Titanic Engineers Memorial eert vooral de mannen onder dek van het onzinkbaar geachte schip.

Maar het monument heet niet voor niets het 'Engineers Memorial'. Met alle respect gaat het dus niet in de eerste plaats over de passagiers die ijzig kopje onder gingen (typisch Engelse dame aan de bar: "I asked for some ice but this is ridiculous"), maar over de mannen onder dek, de tremmers, de stokers, die de vuurhaarden bleven voeden toen alles al reddeloos verloren was.

Op de dodenlijst staan in verhouding veel namen uit Southampton en dat waren geen lieden die zich konden permitteren in het pluche geleund naar de overkant te varen. Er moest gewerkt worden. En hard.

Karakter

Dat hoort bij het karakter van de stad. Haven- en industrieplaats. Niet meteen een locatie om je vakantie door te brengen. Wat zou je hier moeten zoeken? Maar zoals veel Britse steden heeft Southampton de grauwsluier weten af te werpen en wel degelijk veel zaken uit een interessant verleden overeind gehouden.

Veel uit vroeger tijden is er nog zoals hier 'The Arcades'.

Neem alleen de stadspoort maar. Hij staat midden in het centrum de grens tussen oud en nieuw en je ziet er de bedaagde ouderdom vanaf. Dat is hetzelfde met de stadsmuren waarvan de poort destijds deel uitmaakte. Ze zijn zo'n beetje de best bewaarde van het land en als je de bordjes 'Walk the Walls' volgt zal je bemerken dat het vroeger niet eenvoudig geweest moet zijn binnen te geraken als op je aanwezigheid geen prijs werd gesteld.

Opvallend is het vele groen in de vroegere grauwe industrie- en havenstad.

In de zomermaanden is het allemaal per open dubbeldekkerbus te zien, maar er zijn ook gidsen die u te voet de weg willen wijzen. Dan kunt u ook normaal onder de stadspoort doorlopen. Met de bus gaat dat niet. Vroeger was een koets nu eenmaal het meest omvangrijke vervoermiddel.

Herbergen

U bevindt zich nu overigens (als u richting haven gaat tenminste) in High Street, waar een paar herbergen zijn die u niet mag overslaan. 'The Red Lion' is een van de mooiste die ik ooit zag. Alsof je bij een ridder uit de middeleeuwen op bezoek bent en meteen naar de mooiste zaal wordt geleid. Ongelofelijk prachtig en een plek waar je je geborgen weet.

Aan de waterkant kan je heel in de verte de Titanic misschien nog zien uitvaren.

Maar ja, Southampton ligt nu eenmaal aan het water, dankt daar in de eerste plaats haar geschiedenis aan en ik moet dus verder. Om uit te vinden dat ook hier het grootste deel van de morsige haven plaats heeft moeten maken voor een modern uitgaanscentrum met van alles erop en eraan. Als je hier met een beetje goed weer rondwandelt, besef je dat de Britten hun oorspronkelijke schroom aangaande terrasjes ver van zich hebben geworpen.

En als je je ogen half dicht knijpt zie je voor je geestesoog misschien in de verte de Titanic nog uitvaren. Kijk goed, want zij (leer het nu voor eens en voor al dat schepen vrouwelijk zijn) komt nooit weerom.

Southampton daarentegen blijft nog wel een tijdje.

Gelukkig maar.

Publicatiedatum = 6 juni 1998

terug Groot-Brittannie intro