Met de auto naar Schotland

Nieuwe veerboot op lijn
IJmuiden-Newcastle

door Luud Peters

NEWCASTLE - Voor vakantiegangers die van plan zijn met de auto naar Schotland te gaan, is een overtocht met een van de zeven veerboten van van Scandinavian Seaways een aanrader. Drie keer per week steekt een schip van de rederij tussen IJmuiden en Newcastle, dat ligt op slechts 87 kilometer van de Schotse grens, de Noordzee over.

Na een avond en een nacht varen kruipen de passagiers in Newcastle volledig uitgerust achter het stuur van hun auto, want de hutten hebben goede bedden. Mensen die niet veeleisend zijn, kunnen de nacht doorbrengen op een zogenaamde vliegtuigstoel. Hooguit zijn zij dan iets minder goed uitgerust.

De veerboten beschikken over diverse faciliteiten die de reis veraangenamen. Men kan zowel eenvoudig als sfeervol eten, drankje nuttigen, naar levende muziek luisteren, dansje maken, bioscoopje pikken en gokje wagen. Bij mooi weer kan op diverse dekken worden gezond. Ook voor de allerkleinsten zijn leuke dingen te beleven.

Op de lijn IJmuiden-Newcastle werden in 1996 in totaal 43.000 Nederlanders van en naar Engeland vervoerd. De meesten gingen verder naar Schotland. De rederij verwacht dat dit jaar 69.000 Nederlanders een overtocht zullen boeken.

Scandinavian Seaways zal deze maand de veerboot 'King of Scandinavia' vervangen door de 'Hamburg'. De 'Hamburg' is niet alleen groter, maar biedt ook meer accommodatie en heeft uitgebreidere faciliteiten aan boord, zoals conferentiezalen en 168 tweepersoons hutten in plaats van 55. De 'Hamburg' doet wel anderhalf uur langer over de oversteek dan de 'King', dat reserveschip wordt.

Duivelskunstenaars

De kapitein en zijn officieren zijn ware duivelskunstenaars. De ruim 150 meter lange veerboten moeten in de havens van IJmuiden en Newcastle om hun as draaien om te kunnen aanleggen of weer weg te varen. Er wordt bijna tot op de centimeter nauwkeurig gemanoeuvreerd. Ook vanaf de kades werpen toeschouwers bewonderende blikken toe.

Alleen zeeziekte en ongemanierde medepassagiers kunnen de reis over de Noordzee vergallen. En dat gebeurt heel af en toe ook.

VOORBEELD: een groep uitgelaten, verklede spelers van Rugbyclub Waterland scheept zich in voor een treffen met Schotse sportkameraden. Plezier maken en bier drinken, daar gaat het hen om. Niets om je zorgen over te maken, ware het niet dat hun plezier bestaat uit toeteren, schreeuwen, glazen breken en stoelen omgooien. Andere passagiers kunnen dat doorgaans niet waarderen.

Versukkeling

Newcastle is de noordelijkste stad van Engeland. Het is een voormalige industriestad, die een beetje in de versukkeling is geraakt. Alle zware industrie, op enkele scheepswerven na, is verdwenen. De gemeente heeft haar hoop gevestigd op toeristen. Vlakbij de boot-terminal is een waterparadijs met gigantische glijbanen gebouwd om te voorkomen dat automobilisten met kinderen meteen doorrijden naar Schotland. Eerst wat ponden achterlaten svp.

Aan de rand van Newcastle bevindt zich het spraakmakende Metro Centre, waar mensen uit alle windstreken naar toe stromen voor een dagje uit. Het is het grootste overdekte winkelcentrum van Europa met 360 winkels, 50 restaurants en een pretpark. In het centrum ligt Eldon Square, een modern complex dat vanaf de straat nauwelijks als winkelcentrum te herkennen, omdat het is gehuisvest in een aantal oude gebouwen die aan elkaar zijn gekoppeld. Verder zijn er onder meer de overdekte Grainger-markt uit 1830 en de Bigg-markt, waar al sinds de Middeleeuwen handel wordt gedreven.

In Engeland en Schotland wordt aan de linkerkant van de weg gereden. Een ezelsbruggetje om ongelukken te voorkomen: het stuur van de Nederlandse auto moet altijd aan de kant van de berm zitten. In afgelegen gebieden zijn de wegen soms éénbaans, met hier en daar een uitwijkplaats waar auto's elkaar kunnen passeren. Bij kruispunten kan men aan duidelijke markeringen precies zien of men mag doorrijden of niet. Verdwalen is met een goede wegenkaart bijna onmogelijk. Alle wegen en weggetjes hebben een eigen nummer.

Inlichtingen over bootreizen naar Schotland: Scandinavian Seaways, IJmuiden, telefoon 0255-534546.

Publicatiedatum = 10 mei 1997

terug Groot-Brittannie intro