&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Oudjes op z'n best

door Peter Babbéko

OBAN - "Ga je naar de Hebriden? Wel een eind weg, maar altijd mooi weer." Nee niet naar de Nieuwe Hebriden ter hoogte van Australië, maar naar die eilandengroep ten westen van Schotland, leg ik geduldig uit. "Jammer voor je, daar is het altijd slecht weer," is de reactie.

Nu staat dit stukje Europa gezien de weersomstandigheden in de maanden oktober en november niet als erg gunstig bekend. Wij Nederlanders denken dat het daar het hele jaar door slecht weer is, maar een reisje van een week op een zeer klein, maar zeer luxe cruisescheepje, genaamd 'The Hebridean Princess', trok mij toch wel aan. Met een mooie whisky, een uitstekende sigaar en een goed boek zou het zeker moeten lukken. Het werd dan ook één van de mooiste bootreizen met het mooiste weer van de wereld die ik ooit heb meegemaakt.

Eerst iets over het schip: een oude ferry die jarenlang dienst had gedaan tussen de Schotse en Engelse eilanden werd omgebouwd tot een luxe cruiseschip, met een capaciteit van maximaal 48 passagiers. Alles aan boord is oud en echt Engels, of Schots zo u wilt, tot de bemanningsleden toe. Oude zeerotten die dienst hebben gedaan bij de Engelse marine of op 'echte' cruiseschepen en die het leven op zee nog niet zat zijn, draaien keurig hun rondjes.



Zicht op de haven van Oban.

Ook de kapitein is een oude rot en ziet eruit als 'Kapitein Iglo', precies zoals een goede gezagvoerder eruit moet zien, met een mooie goed verzorgde witte baard, staalblauwe ogen en een schitterend uniform. Niet alleen de bemanning van dit prachtige schip, maar ook de passagiers zijn van de oude stempel en zo zien ze er ook nadrukkelijk uit. Behalve een paar looprekken, stokken en invalidenkarretjes zijn de meesten nog goed ter been. Het zijn meer dan gegoede burgers die hun kopje thee nog met de pink omhoog drinken, niet alleen de thee trouwens. Ze zijn op zoek naar klasse, rust, natuur en elkaar natuurlijk. Zo trof ik dames van ver boven de tachtig aan, die een week lang niet van boord zijn geweest en 's morgens al met een sigaretje aan de sherry zaten.

Ook op dit cruiseschip is de stelregel 'vrijheid, blijheid'. Geen disco, wel een lounge (roken en niet roken), een gezellige bar en een ruimte vol met boeken en videofilms voor in de hut. Ieder zijn eigen tafeltje, zijn eigen kelner en zijn eigen flesje. Men kan ook bij de kapitein (op verzoek) of één van de andere gasten aanschuiven.

Het schip licht elke dag het anker op zoek naar een ander Schots eiland en dat kost weinig moeite, want het zijn er honderden, van groot tot klein. De meeste van de wat grotere eilanden zijn nog bewoond. Hoewel met name jongeren wegtrekken om op zoek te gaan naar werk. Het gekke is echter wel dat ze bijna altijd terugkomen, al is het na jaren. Schapen, wat landbouw en visvangst (zalm en kreeften) zorgen nog voor een beetje inkomsten voor de overblijvers.

Dolfijnen

Het voordeel voor onze passagiers is dat de eilanden dus bijna allemaal onbedorven zijn. Prachtige bloemen en planten, weide- en roofvogels. Ook worden er regelmatig in de wateren rondom de eilanden dolfijnen en kleine walvissen gesignaleerd.



Uitzicht vanaf de haven van Oban.

Op het eiland Muck leven nog ongeveer 30 mensen, althans toen ik het bezocht. Het is eigendom van de familie MacEwan en deze familie tracht met veel moeite een school met vijf leerlingen in stand te houden. Zomers verblijven er ook wat toeristen op het eiland.

Harris, bekend van de tweed, heeft prachtige stranden en vele restanten uit de 13de en de 14de eeuw met o.a. een prachtig kerkje. Een bezoek aan het kasteel Dunvegan op Skye is zeker de moeite waard, de geschiedenis ervan gaat terug tot de 13de eeuw. In de baai van het kasteel verblijft een grote kolonie zeehonden waar met bootjes een bezoek aan kan worden gebracht.

Het zou te ver voeren om alle eilanden die tijdens de cruise met 'The Hebridean Princess' worden aangedaan, te beschrijven, ze zijn namelijk bijna allemaal even mooi en interessant. Leeftijd hoeft voor een bezoek aan de eilanden geen beletsel te zijn. Met snelle boten wordt u naar de kust gebracht, waar een soort snel gebouwde brug ervoor zorgt dat u geen natte voeten krijgt. De bemanning is ongelooflijk behulpzaam. Zonodig wordt u het eiland opgedragen. Werkelijk perfect.

Veel passagiers hebben deze of andere cruises met 'The Hebridean Princess', ondanks het toch wel forse prijskaartje, al een paar keer eerder meegemaakt. Sommigen zelfs wel tien keer. Ik weet nu waarom.

REISWIJZER

Vanuit Amsterdam vliegt Air U.K. drie keer per dag rechtstreeks naar het Schotse Glasgow. Vanuit Glasgow vertrekt een speciale bus van de cruisemaatschappij naar Oban waar men aan boord gaat. Deze schitterende tocht duurt ongeveer twee uur. Men kan natuurlijk ook op eigen gelegenheid naar Oban komen.

Inlichtingen over deze unieke cruise: Hebridean Island Cruises, Acorn Park, Skipton, North Yorkshire. Telefoon: 0044 1756701338.

Publicatiedatum = 8 maart 1997

terug Groot-Brittannie intro