&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Schot geeft zeehonden-garantie

Van onze redactie Reiskrant

PLOCKTON - Als weer niet al te slecht is, kunnen toeristen vanuit Plockton aan de Schotse westkust een zeehonden-cruise maken. De zeehonden leven op de rotseilandjes in Loch Carron, een soort fjord waaraan het dorpje ligt.

De rondvaarten worden georganiseerd door Calum MacKenzie. Omdat het nauwelijks voorkomt, dat de dieren zich niet aan de toeristen vertonen, geeft Calum zeehondengarantie.

De Schotse mini-reder: "Op de meeste trips kom ik zo'n tachtig zeehonden tegen. Maar als zij zich toevallig schuil houden, omdat zij een maaltje vis proberen te verschalken of zijn neergestreken op een plaats waar ik niet met de boot kan komen, krijgen de passagiers hun geld terug. Of kunnen zij een volgende keer gratis meevaren. Eerlijker kan het niet en ik loop nauwelijks risico."

Een grappenmaker uit Plockten had het gerucht verspreid, dat Calum MacKenzie gebruik maakt van een legertje plastic zeehonden. Die zou hij op de rotsen bevestigen om te voorkomen, dat hij de geld-terug-garantie gestand moet doen. De regionale overheid heeft zelfs laten onderzoeken of het gerucht op waarheid berustte.

Calum moet erom lachen: "Het is helemaal niet nodig om aan plastic zeehonden te denken, want er zijn er genoeg."

Op het dek van zijn open vissersbootje kunnen twaalf passagiers staan of zitten. Wanneer het waait, en dat is vaak het geval, danst de boot op de golven en treft een plens water af en toe de passagiers.

De zeehonden zijn aan bezoekers gewend. Zij geven geen krimp als het stalen bootje 'hun' rotsen nadert, maar verliezen het geen seconde uit het oog. Als de opvarenden een liedje zingen, wordt hun nieuwsgierigheid geprikkeld en komen hun kopjes overeind. Pas als de boot tot een meter of vijf is genaderd, neemt een aantal dieren het zekere voor het onzekere en laat zich in het zilte nat glijden.

De zeehondentrip op Loch Carron duurt ongeveer één uur. Volwassenen betalen er tien gulden voor; kinderen zo'n zes gulden. Ook andere zeezoogdieren laten zich af en toe in Loch Carron zien, evenals albatrossen en arenden.

Het dorpje Plockton, dat zo'n tweehonderd inwoners telt, beschikt over een piepklein stationnetje. Het is per trein vanuit Inverness te bereiken. De enkelbaans spoorlijn is beroemd vanwege de fantastische vergezichten waarvan reizigers onderweg kunnen genieten. De wegen er naar toe zijn smal en kronkelig. Als twee auto's elkaar tegen komen, moet een een van de twee bestuurders een uitsparing in de weg opzoeken om te kunnen passeren. Schapen en langharige koeien, die vrij door de dalen en over de berghellingen lopen, belemmeren soms de doorgang. Plockton heeft zelfs een mini-vliegveld.

Al vanaf de tijd van de Vikingen is er sprake van schepselen met lange nekken in de Schotse wateren. Elke plas heeft zijn eigen legende. De bekendste is die van het monster van Loch Ness, dat nog dagelijks de gemoederen bezig houdt. Tot nu toe heeft niemand kunnen bewijzen dat het monster bestaat; ook het bewijs dat het monster van Loch Ness nìet bestaat, is niet geleverd. En dat is maar goed ook, want zo kan de legende overleven en blijven de toeristen komen.

Loch Ness is een meer van ruim 38 kilometer lang en zo'n 250 meter diep. De hele wereldbevolking kan er tien keer in verdwijnen en dan nog is er ruimte voor een laagje water. Het wordt gevoed door acht rivieren en zo'n veertig kleinere stroompjes. Vanwege zijn grote diepte kan het meer, waarin zich honderden onderwatergrotten bevinden, niet bevriezen.

Het vaakst zou het monster zich hebben laten zien bij kasteel Urquhart in Drumnadrochit, waar het meer het diepst is. Kasteel Urquhart was een van de grootste kastelen van Schotland. De uitgestrekte ruïnes ervan liggen op een klein, rotsig schiereiland in Loch Ness, van welke plek mensen nog steeds vreemde dingen in het water menen te zien. Op windstille dagen ontstaan plaatselijk ineens snel voortrollende golven.

Ook voor filmers is het monster van Loch Ness een geliefd onderwerp. PolyGram heeft onlangs een romantische filmkomedie over het vreemde schepsel uitgebracht, die een dezer dagen in ons land in première gaat. Inhoud: Dorpsbewoners zijn niet blij met de naspeuringen van een Amerikaanse wetenschapper, want als wordt bewezen dat er geen monster in het meer huist, komen er geen toeristen meer. Als de wetenschapper denkt dat hij kan bewijzen dat er geen monster bestaat, wordt zijn boot door een onbekend voorwerp aangevaren en verwoest. Terwijl hij bijna verdrinkt, ziet hij iets groots voorbij zwemmen. Een klein meisje vertelt de wetenschapper, dat hij het monster pas goed kan zien, als hij erin gelooft. Zij neemt hem mee naar de grotten onder kasteel Urquhart. Daar is de Amerikaan getuige van een wonderbaarlijke verschijning...

Voor inlichtingen over Schotland kunt u bellen met het Brits Toeristenbureau in Amsterdam, telefoon 020-6855051.

Publicatiedatum = 29 juni 1996

terug Groot-Brittannie intro