Gezond op reis

Frisse lucht
in vliegtuig?

door Nico Terpstra, arts

Bent u ook zo vaak na een vliegreis verkouden of grieperig? Meestal luidt de verklaring dat de lucht in het vliegtuig zo droog is, dat de uitgedroogde slijmvliezen minder weerstand tegen allerlei ziekteverwekkers kunnen opbrengen. Er is echter ook een meer duistere reden waarom de luchtwegen lijden onder vliegreizen. Door geld te willen uitsparen brengen luchtvaartmaatschappijen hun reizigers soms in de medische problemen.

De oorzaak daarvoor ligt in de gewoonte om uitgeademde lucht van passagiers in het vliegtuig te recyclen. Dat is namelijk veel goedkoper dan een brandstof verslindende airconditioning aan te zetten. De meest frisse lucht komt voorin binnen (bij de eerste-klaspassagiers), maar aan het eind van het gangpad krijg je soms drie keer zo weinig zuurstof binnen. Pas als de passagiers gaan klagen, wordt een extra airconditioning aangezet, een reden om bij onwel gevoelen meteen de stewardess in te seinen. Je moet dan binnen een kwartier de airconditioning harder horen blazen.

Het probleem van keelpijn, verkoudheid en griep na een vliegreis kan dus een stuk minder worden als je op tijd aan de bel trekt. In het ernstigste geval kunnen ook veel gevaarlijker ziektes door de gerecyclede lucht worden overgebracht: zo liep in 1996 een vrouw tijdens een vlucht van Chicago naar Hawaii tbc op via het luchtverversingssysteem: dit besmettingsgevaar is de reden dat luchtvaartmaatschappijen nu geen mensen met open tbc meer moeten vervoeren.

Om van de problemen af te zijn moeten luchtvaartmaatschappijen overwegen om uitsluitend verse lucht door het vliegtuig te pompen en zo mogelijk daarbij de vochtigheidsgraad wat omhoog te brengen. Dat zou vele tienduizenden luchtweginfecties per jaar kunnen schelen lijkt me toch wel de moeite waard...

Publicatiedatum = 18 juli 1998

terug Gezond op Reis intro