.. Denguefever
(knokkelkoorts)

door Nico Terpstra (arts)

Recent werd de reiswereld opgeschrikt door alarmerende berichten over een uitbraak van denguefever (knokkelkoorts) in Indonesië. In feite bestaan er twee varianten van deze tropische aandoening, een milde en een ernstige vorm. Wie eenmaal de milde vorm heeft gehad, is een potentiële kandidaat voor de ernstige vorm, die vooral in Azië voorkomt. Met name kinderen kunnen het slachtoffer van de ernstige vorm worden en soms daardoor overlijden.

In het eerste, milde, geval krijgt de patiënt na een steek van een met het dengue-virus besmette Aedes aegyptii-muskiet na ongeveer een week koorts, hoofdpijn en zware spier- en gewrichtspijnen (vandaar de naam knokkelkoorts). Nadat de koorts even verdwijnt, breekt op dag 3 tot 5 van de ziekte een uit kleine wratjes bestaande huiduitslag uit. Na een paar dagen nemen de ziekteverschijnselen af en geneest de patiënt. Immuniteit voor het virus is helaas maar kort (circa negen maanden) en een tweede aanval is heel goed mogelijk. Die kan niet alleen als een herhaling van de milde variant verlopen, maar om onbekende redenen ook als ernstige variant. Dat is de reden voor bezorgdheid in Indonesië, maar ook in India en Maleisië, welke twee landen recent ook door een ongewoon hoog aantal ernstig verlopende ziektegevallen getroffen werden.

Net als bij het ebola-virus veroorzaakt het dengue-virus in zijn meest ernstige vorm ook niet te stelpen bloedingen, waarschijnlijk veroorzaakt door uitputting van het bloedstollings-systeem. Onderhuidse bloedingen, neusbloedingen en maag- en darmbloedingen kunnen voorkomen. Ook met maximale behandeling (vocht- en/of bloedtransfusies) is dit een levensgevaarlijke situatie, en in Zuidoost-Azië zijn gebieden getroffen waar maximale behandeling vaak een illusie is. Vandaar het snel oplopende sterftecijfer.

Wat u kunt doen is de gebieden waar de Aedes Aegyptii-mug voorkomt, vermijden. Met name in het droge seizoen komt de gewraakte muskiet bij 'stilstaand' water in grote hoeveelheden voor. Dit kan echter zowel in de stad als op het platteland zijn! Het is daarom af te raden om naar gebieden te reizen waar een epidemie woedt, zonder zich eerst goed op de hoogte te hebben gesteld van de situatie ter plaatse. Behandeling voor de milde vorm is aspirine of ibuprofen, voor de ernstige vorm is onverwijlde opname in een gespecialiseerd ziekenhuis noodzakelijk.

Publicatiedatum = 9 mei 1998

terug Gezond op Reis intro