" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

Veilig eten ver van huis

door Nico Terpstra, arts

Wanneer u in verre streken een besmetting via voedsel wil voorkomen, dan volgen hier een paar goede tips.

Vermijd : salades, voedsel waarvan u niet weet of het goed gekookt is of hoe lang geleden het koken plaatsvond (hotelbuffetten zijn berucht), ijs (inclusief waterijs), fruit dat niet geschild is of geschild kan worden, schelp- en schaaldieren (inclusief garnalen) als die niet ten minste achte minuten hard gekookt hebben, ongepasteuriseerde melk, rauw vlees en eten dat met vuile vingers is klaar gemaakt.

Taart eten is lang niet altijd veilig.

Wat wel kan: vers gekookt voedsel (bijvoorbeeld rijst), fruit dat zelf gepeld is (bananen, sinaasappelen, etcetera), voedsel uit zelf geopende blikjes, zakjes en pakjes, vers brood, omeletten en frites. Beter een goed klaar gemaakte plaatselijke specialiteit dan een onvoldoende hygiënisch verantwoorde westerse maaltijd.

Borden en bestek: moeten met wasmiddel gereinigd zijn en met schoon water gespoeld worden. Bij twijfel kan sterke drank of hete thee desinfecterend werken. Laat zonodig de onderste laag van de maaltijd onaangeroerd op het bord liggen.

Handen: wassen bij elke gelegenheid die zich voordoet.

Drink: uitsluitend gesteriliseerd of gekookt water. Nooit ijsklontjes accepteren. Flesjes frisdrank en dergelijke altijd voor je neus laten openen. Zelfs tanden poetsen met vuil water kan een ernstig risico inhouden.

Kopjesen glazen: liefst zelf meenemen. Pas op de randen, een favoriete plek voor vliegen die eveneens ziekten kunnen overdragen. Ook hier geldt dat sterke drank en hete thee desinfecterend kunnen werken.

Publicatiedatum = 21 februari 1998

terug Gezond op Reis intro