De kakkerlak op reis

door Nico Terpstra (arts)

Voor de meesten van ons zijn kakkerlakken exotische beesten die je op de wat mindere buitenlandse hotelkamers tegenkomt. Ze kunnen in grootte variëren zo werd onze nachtrust in zuidelijk Thailand eens verstoord door giga-exemplaren, die regelrecht uit een horrorfilm leken te komen , maar behalve zijn uiterlijk is de kakkerlak (behalve voor hotelmanagers) een onschuldig diertje.

In een ver verleden werkte ik eens (niet als arts) op de oude Statendam, een van de gemoedelijkste cruiseschepen van de Holland Amerika Lijn, en daar werden de nachtelijke uren gebruikt voor kakkerlakkenbestrijding, steevast voor de bemanning aangekondigd als 'safari'.

De kleine beestjes werden door de Amerikaanse passagiers niet gewaardeerd en dienden met behulp van riante hoeveelheden bestrijdingsmiddelen te worden afgemaakt.

Toch is de kakkerlak na een recent artikel in het toonaangevende medische blad The New England Journal of Medicine zijn onschuld wat kwijtgeraakt. In Amerikaanse steden blijkt dit insekt de veel bekendere huisstofmijt al naar de kroon te steken als astma-veroorzaker.

Waar de situatie in Amerikaanse binnensteden, die vaak als woonoorden voor het armste deel van de bevolking fungeren, raakvlakken vertoont met de Nederlandse situatie is niet helemaal duidelijk.

Voor u als reiziger is het in ieder geval van belang te weten dat de beschuldigende vinger voor het veroorzaken van astma-aanvallen naast naar katten, honden en huisstofmijten nu ook naar de kakkerlak wordt uitgestoken.

Dat betekent dat gevoelige luchtwegen ook door kakkerlakken kunnen worden geprikkeld, hetgeen kan leiden tot kortademigheid en hoesten. Het is daarom altijd een zaak een middel als salbutamol (ventolin) of terbutaline (bricanyl) in een inhaler bij zich te dragen op reis wanneer u wel eens een astma-aanval heeft gehad en een nieuwe episode vreest.

Publicatiedatum = 17 januari 1998

terug Gezond op Reis intro