Golferselleboog en andere narigheid

door Nico Terpstra, arts

Een van de meest gewaardeerde vrijetijds- en vakantieactiviteiten is het golfspel. Het is mij persoonlijk nog niet gegeven deze sport te beoefenen, maar langzaam maar zeker begin ik tot een minderheid te behoren. Het kost te veel tijd om dit naast een intensieve werkweek goed te doen, denk ik dan maar.

En dan heb ik het nog even niet over de onzinnige horde die 'golfvaardigheidsbewijs' heet, want als iets je geanticipeerd plezier wel kan bederven, is het wel het vooruitzicht eerst een of ander examen te moeten afleggen. Maar goed, van kenners begrijp ik dat het desondanks een fascinerend en uiterst gezond spel is.

Toch kleven er interessante gezondheidsaspecten aan het golfen. Wanneer de golfclub veelvuldig met kracht de grond raakt, kunnen vervelende polsklachten ontstaan. De strekspieren van de linkerpols kunnen hierdoor met kracht overrekken. Ook een chronische ontsteking van pees- en peesschede van bepaalde duimspieren (De Quervain) kan via dit mechanisme ontstaan. Vaak is de genezing een moeizame en tijdrovende zaak.

De golferselleboog is wel de meest beruchte golfblessure. Tijdens een verkeerd uitgevoerde swing wordt er te veel kracht gezet op de spieren die de pols laten buigen. Deze spieren hechten aan op een uitsteeksel van de bovenarm vlak boven de elleboog, en door die overbelasting treden beschadigingen op die vervolgens tot een chronische, pijnlijke ontsteking leiden. Het voorkomen van een golferselleboog is de reden dat de swing vooral met benen, schouders en andere spieren moet worden uitgevoerd en niet met armen en polsen.

Hoe ouder de golfer, hoe meer kans op schouderklachten. Met name de golfer die zijn grenzen niet kent, kan door overbelasting de spieren van de schoudergordel beschadigen. Het verdient daarom aanbeveling om specifieke schouderoefeningen te gaan doen met het klimmen der jaren. Rugklachten door overbelasting is een ander voor de hand liggende, veel voorkomende golferskwelling.

Twee buitenbeentjes in de gezondheidsperikelen tot slot. Vanwege het langdurige vertoeven in de buitenlucht moeten fanatieke golfers het risico op huidkanker serieus nemen. Een hoofddeksel en goede zonnebrandcrème zijn bepaald geen luxe.

Verder komen ernstige hoofd- en schedelverwondingen ook nogal eens voor, wanneer een golfclub met kracht het hoofd van een onoplettende omstander raakt. Ook het zonder toezicht laten spelen van kinderen met golfclubs is een potentieel risico om diezelfde reden.

Publicatiedatum = 3 januari 1998

terug Gezond op Reis intro