Voorbereiden op de wintersport

Elk jaar rond deze tijd begint het bij de wintersporters te kriebelen. Als u al niet bezig bent om de conditie op peil te brengen voor het skiseizoen, dan is dit wel het moment om te beginnen. Met name een goed uitgevoerde ski-gymnastiek brengt alle voor het skiën benodigde spiergroepen weer op orde voordat de lange latten daadwerkelijk onder worden gebonden. Algemene oefeningen zoals in een (deskundig geleid) fitness-centrum worden voorgeschreven, zijn ook een prima voorbereiding.

Het staat inmiddels wel vast dat onvoldoende conditie bij aanvang van een skivakantie de kansen op een ongeval fors vergroot. Hardlopen (joggen) en fietsen zijn prima methodes om het uithoudingsvermogen voor skiërs op te vijzelen. Een andere methode om je voor te bereiden op de sport op de flanken van bergreuzen is om hier alvast 'droog' te gaan oefenen op een kunstskihelling. De specifieke bewegingen die je daar aanleert (of je je weer herinnert van die vorige skivakanties), kunnen in de bergen zeer handig van pas komen. Pas echter op: een valpartij op een kunstskipiste komt soms harder aan dan een uitglijder op de sneeuw...

Ook de uitrusting moet weer nagekeken worden. Liever dan hier op details in te gaan verwijs ik u naar een goede sportzaak, hier of in het gebied van uw bestemming, waar de skibindingen en het skischoeisel moeten worden nagekeken en zonodig afgesteld. Een skibril die tegen koude, neerslag en ultraviolette straling beschermt, is zeer aan te bevelen. Kleine kinderen hebben een muts nog harder nodig dan volwassenen omdat ze via het hoofd een groot deel van hun lichaamswarmte kwijt kunnen raken. Veel lagen kleren over elkaar is beter dan een of twee dikke kledingstukken; wanten zijn beter dan handschoenen.

Nog even dit: het merendeel van de ski-ongevallen vindt plaats op de eerste dag van de skivakantie, als de vermoeidheid toeslaat. Geef uzelf tijd om te acclimatiseren en hou op met skiën als u zich moe begint te voelen.

Publicatiedatum = 8 november 1997

terug Gezond op Reis intro