Gezond in Azië

Zelftest voor malaria tropica

door Nico Terpstra, arts

Hoewel Afrika (onder de Sahara) bekend staat als het werelddeel waar je het meeste kans hebt om malaria tropica op te lopen, komt deze ziekte in Azië ook vrijwel in elk land voor. Met name bij het bezoeken van de binnenlanden van diverse Aziatische landen, is een besmetting met deze potentieel dodelijke ziekte niet denkbeeldig. Er is nu een test op de markt gebracht, die (net zoals een zwangerschapstest) binnen enkele minuten thuis kan vertellen 'of je het hebt of niet...'

Malaria is een ziekte, die door parasieten wordt veroorzaakt, welke via een steek van de Anopheles-mug in het bloed van de patiënt zijn terecht gekomen. Er zijn meerdere soorten malaria, maar malaria tropica is in feite de enige echt gevaarlijke vorm.

Traditioneel werd bloed van een mogelijke patiënt op een bepaalde manier onder de microscoop onderzocht waarbij er dan gekeken wordt of de parasieten (in dit geval plasmodium falciparum)in de rode bloedcellen te zien zijn. Deze methode heeft echter twee nadelen, die de nieuwe test ondervangt. Ten eerste moet je in de buurt zijn van, en vertrouwen hebben in, een laboratorium dat je bloeddruppel kan onderzoeken. In zeer primitieve omstandigheden is dat wellicht lastig. Ten tweede is het nodig dat er veel parasieten in de rode bloedcellen zijn gaan zitten, omdat een microscopisch onderzoek pas bij een minimale parasieten-'dichtheid' duidelijkheid geeft. De makers van de zelftest MalaQuick hebben onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat deze zelftest makkelijk door een leek uit te voeren valt. Verder blijkt dat de zelftest eerder positief uitslaat dan de huidige test, waarbij onder de microscoop naar een bloeddruppel gekeken wordt.

De nadelen zijn gering, maar het moet gezegd worden, dat in een klein aantal gevallen (tussen de 0 en 8 procent afhankelijk welk onderzoek je gelooft) de zelftest de ziekte niet onderkent en dus een vals-negatieve uitslag geeft. Je kan er dus niet helemaal blind op varen, maar dat geldt eveneens voor het onderzoek onder de microscoop. Bij twijfel is het altijd verstandig om een terzake kundige arts te raadplegen.

Het andere nadeel is de prijs: bijna ƒf 74 voor twee testen. Het blijft het verstandigst om goede preventieve anti-malariamedicijnen in te nemen, voor, tijdens en na de reis. Voor degenen die overgevoelig zijn voor deze middelen, of die om andere redenen liever niet langdurig deze pillen slikken, kan de nieuwe zelftest echter veel voordelen bieden.

Publicatiedatum = 11 oktober 1997

terug Gezond op Reis intro