Reisapotheek

door Nico Terpstra, arts

Om naar verre landen te reizen, is enige voorbereiding een absolute vereiste. Er zijn slechts drie zaken echt onmisbaar: geld, de juiste reisdocumenten en een goed humeur. De rest kan in feite ter plaatse geregeld worden, voor mijzelf een van de leukste onderdelen van een verre reis. Maar naast de bovengenoemde onmisbare zaken, is enige medische voorbereiding toch vaak wel erg handig. Ik wil het nu even niet hebben over de benodigde vaccinaties en anti-malaria tabletten.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een reisapotheek? Natuurlijk is dat ten dele afhankelijk van de plaats waarheen u reist en de mate van primitiefheid die u zoekt. Een persoonlijke top-5. Op de vijfde plaats staat een pijnstiller die ook koorts kan onderdrukken. Paracetamol of ibuprofen zijn uitstekende middelen met vrij weinig bijwerkingen. Voor eerste keus paracetamol geldt dat een volwassene tot 4000 mg (acht tabletten) mag innemen zonder enig risico. Ibuprofen in de dosering driemaal daags 400 mg is eveneens een hele goede pijnstiller. Op vier staan anti-histamine tabletten, die erg van pas kunnen komen bij een jeukende insectenbeet, bij een allergie of (in sommige gevallen) bij reisziekte. Laat u door de drogist of apotheker voorlichten over een geschikt middel, want niet alle vrij verkrijgbare antihistaminica zijn vrij van ernstige bijwerkingen.

Op drie de aloude verbandtrommel met pleisters, gazen, windsels, jodium of iets dergelijks en een schaar. Onmisbaar!

Voor wie met kinderen reist is ORS (Oral Rehydration Solution) op de tweede een absolute must. Nog niet zo heel lang geleden werd ontdekt dat het verlies van zout door diarree tot ernstige uitdroging kan leiden. ORS in zakjes of zelfgemaakt (in een bekertje water één theelepel suiker en een snufje zout) kan die uitdroging tegen gaan. Nooit vergeten.

Op de eerste plaats moet het anti-diarree middel Loperamide staan. Wanneer Loperamide (ook bekend als imodium) op de juiste manier wordt gebruikt, dat wil zeggen uitsluitend kortdurend wanneer de mogelijkheid van een darminfectie bestaat, kan dit medicijn bij het afleggen van lange afstanden in het openbaar vervoer het verschil betekenen tussen een dramatische helletocht en een niet oncomfortabel tripje.

Natuurlijk is mijn lijst niet compleet. Een anti-schimmelcrème zoals Miconazol, een voorraadje anti-biotica (B.V. Ofloxacin) en tabletten tegen bewegingsziekte zijn voor sommigen onmisbaar. Gezondheid is vaak vanzelfsprekend, tot je ineens ziek wordt. Dan vraagt men zich plotseling af waarvan die vanzelfsprekendheid ooit is gekomen. Daarom telt een gewaarschuwd mens nog altijd voor twee.

Publicatiedatum = 22 februari 1997

Gezond op Reis