Cholera

door Nico Terpstra, arts

Cholera is een ziekte met twee gezichten. Enerzijds heeft cholera een bedreigende uitstraling: recente tv-beelden van vluchtelingen in Rwanda en Zaïre werden steevast begeleid door voorspellingen van vele duizenden doden als gevolg van cholera-epidemieën. Voor reizigers en toeristen heeft cholera anderzijds niet zo veel angstige connotaties: met goede hygiëne en simpele rehydratie-maatregelen is cholera voor westerlingen niet echt een ernstige ziekte meer te noemen.

Natuurlijk zit het verschil tussen angst en vertrouwen vooral in de voedingsstatus van de patiënt. De ziekte cholera eist het merendeel van zijn slachtoffers onder zuigelingen en ouderen, typisch behorend tot de lichamelijk zwakkeren in de samenleving, en is ondervertegenwoordigd in de categorie avontuurlijke westerse reizigers. Daarom is voor geen enkel land tegenwoordig nog een cholera-vaccinatie vereist door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Overigens mag hieraan worden toegevoegd dat de cholera die we heden ten dage kennen, een zwakke versie is van de klassieke cholera, die vroeger in enorme, wereldwijde epidemieën onvoorstelbaar veel slachtoffers maakte.

Cholera is een besmettelijke aandoening waarbij de Vibrio-bacterie in de darmen voor diarree zorgt. Deze bacterie wordt via besmet water overgedragen, en dat betekent dat rauwe zeevis, of met vuil water gewassen salade, of zelfs een ijsblokje waarvan het water niet eerst is gekookt, cholera kan veroorzaken. Het is vrijwel nooit nodig om zich hiervoor onder doktersbehandeling te stellen: na drie tot vijf dagen is de bacterie (door de veelvuldige diarree) uit de darmen verdwenen en nare gevolgen na een ziekte-episode komen vrijwel nooit voor. De behandeling bestaat uit voldoende vloeistof-inname, om het verlies middels diarree te compenseren (voeg dan wel ORS oral rehydration solution toe). Zonodig kunnen antibiotica (bijvoorbeeld ciproxin) het genezingsproces iets versnellen.

Vorige week berichtte het medische blad The Lancet over een geslaagde proef in Vietnam met een nieuw vaccin tegen cholera. Het belang van deze ontdekking is groot voor onderontwikkelde gebieden met grote groepen zwakkeren onder hun bevolking. Het nieuwe vaccin werkt goed, is goedkoop en makkelijk houdbaar bij tropische temperaturen. Dat betekent dat de ziekte cholera vanaf nu nóg beter te voorkomen is. Voor reizigers geldt: een goede hygiëne en ORS op zak betekent dat een cholera-epidemie geen reden meer voor vermijden van getroffen gebieden hoeft te zijn.

Publicatie datum = 01-02-1997

terug Gezond op Reis intro