Baby en kou

door Nico Terpstra, arts

AMSTERDAM
Nu de winter weer voor de deur staat, is het de moeite waard om ook even te kijken naar de specifieke problemen die koude voor de kleintjes oplevert. Omdat het huidoppervlak van een kind relatief groter is dan van een volwassene, kan er makkelijker lichaamswarmte aan de buitenwereld kwijt geraakt worden. Temperaturen waarbij een volwassene zich nog prettig voelt, kunnen voor een kind te koud zijn. Daarbij geldt: hoe kleiner, hoe kwetsbaarder. Daarom is er een aantal zaken die u moet beseffen, wanneer u een kind mee op reis de kou inneemt.

Iedereen weet dat baby's het gauw te koud kunnen hebben. Een kwart van de lichaamswarmte van een baby gaat via het hoofd verloren, dus een mutsje (bij vrieskou zeker tot over de oren!) is wel het minste wat je niet mag vergeten. Net als bij volwassenen houden meerdere dunne lagen kleren over elkaar de lichaamswarmte beter vast en zijn minder lastig om in te bewegen dan een of twee dikke pakjes. Natte kleren versnellen het verlies aan lichaamswarmte, dus altijd snel verkleden en droog goed aan na regen, natte sneeuw of overmatig zweten. Buiten spelende kinderen moeten waterdichte laarsjes aan.

Op wintersport is niet alleen de kou een bedreiging voor kinderen, maar ook de (felle) zon, zeker wanneer die door sneeuwmassa's wordt teruggekaatst en bijna dubbel zoveel ultraviolette straling loslaat op kinderhuid en -ogen. Afgezien van sneeuwblindheid (een uiterst pijnlijke beschadiging van de buitenkant van het oog voor UV-straling) is er ook een sterk verhoogde kans op zonnebrand van de nog tere kinderhuid. Vergeet dus zeker niet zonnebrandcrème, beschermende kleding en een hoedje of pet met zonneklep mee te nemen.

Droge huid is ook voor kinderen een nauwelijks te vermijden winterprobleem. Vaak ligt de oorzaak bij een te lage vochtigheidsgraad in huis, met name in door CV verwarmde ruimten. Extra waterverdamping en een goede babylotion na het badje kunnen veel problemen voorkomen. Hoe minder zeep je gebruikt tijdens het baden, hoe minder last van droge huid het kind zal hebben.

Scopoderm

Nog even kom ik terug op de scopoderm-pleisters, die in de vorige aflevering van 'gezond op reis' over reisziekte werden genoemd. Verscheidenen onder u wezen er terecht op dat deze pleisters, ondanks de verzekering van de fabrikant dat ze december '96 weer leverbaar zouden zijn, nog steeds niet of nauwelijks te vinden zijn. De oorzaak ligt in Amerika, waar de overheid het nieuwe fabricageprocédé van dit geneesmiddel nog steeds niet heeft beoordeeld. Volgens de fabrikant is de pleister zo rond april '97 weer volop bij de apotheek verkrijgbaar.

Publicatiedatum = 14-12-1996

terug Gezond op Reis intro